Politikere i oprør over dårlige helikoptere

Politikerne på Christiansborg er enige om at kalde sagen om de ubrugelige EH-101-helikoptere for en skandale. Men hvordan skandalen skal løses, er de uenige om.

EH-101-helikopterne skulle bruges til redningsformål og troppetransport. Men de kan højst udføre én af opgaverne. (Foto: © Forsvaret)

Politikere på begge sider af Folketingssalen er fortørnede over, at en rapport fra Forsvarskommandoen kalder 14 nye helikoptere for ubrugelige til de opgaver, der skal udføre.

Helikopterne har kostet tre milliarder kroner, men selv om regeringen poster nye milliarder i dem, vil de ikke være i stand til at dække behovet, lyder det i rapporten. Frem til november 2007 har helikopterne kun har været i luften i 30 procent af tiden.

S: Ansvaret skal placeres

Det var forsvarsforliget i 2001 under daværende forsvarsminister Jan Trøjborg, der banede vejen for indkøbet af de 14 helikoptere fra EH Industries, det senere AugustaWestland. Partierne bag forliget var Socialdemokraterne, De Radikale, Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti.

Socialdemokraternes forsvarsordfører John Dyrby Paulsen kalder sagen en skandale.

- Idéen var, at de skulle kunne det hele. Hvis det viser sig, at det kan de ikke, er det en skandale. Det duer ikke, og der skal placeres et ansvar, siger Dyrby, som ikke kender ikke til den konkrete baggrund for beslutningen, der blev taget, før han kom i Folketinget.

Ville have en europæisk løsning

Dansk Folkepartis forsvarsordfører Ib Poulsen beskylder Socialdemokraterne for at have gået med skyklapper, da leverandøren skulle vælges.

- Den tidligere socialdemokratiske regering ville have en europæisk løsning i stedet for en amerikansk uden at kigge på pris og kvalitet. Havde man valgt den amerikanske Sikorsky-model, var man ikke kommet i de her problemer, siger Ib Poulsen.

Alligevel valgte Dansk Folkeparti at indgå i aftalen om de nu skandaleramte helikoptere, men man havde ikke noget valg, lyder forklaringen. Ib Poulsen advarer nu mod at kaste gode penge efter dårlige.

EL: Forsvaret skal selv betale

Den konservative forsvarsordfører Tom Behnke mener, at forhandleren skal give forsvaret pengene tilbage eller sørge for at lave produktet, så det virker - mens Enhedslistens Frank Aaen mener, at forsvaret selv må tage sig af problemet.

- Forsvaret har masser af penge. Det må de finde inden for budgettet, siger han.

Forsvarsministeriet kalder det for et alvorligt problem, at de nye og dyre EH-101 helikoptere ikke virker som forventet, men ønsker ikke at uddybe, hvad man har tænkt sig at gøre ved det.

Andre lande også i problemer

Generalmajor Per Ludvigsen fra Forsvarskommandoen konstaterer, at det tre milliarder kroner dyre indkøb ikke duer til det, helikopterne er købt til. Men hvis ansvaret er, findes der ikke noget klart svar på, siger han.

Per Ludvigsen peger på, at de andre lande, der har købt EH-101-helikopterne, også er blevet overraskede over, at de er så svære at holde i luften.