Politikere: Lægehelikoptere skal kunne flyve døgnet rundt

Hverken Dansk Folkeparti eller De Konservative vil acceptere, at landets fire kommende lægehelikoptere kun kan flyve i dagslys. Der skal findes en løsning hurtigt, lyder meldingen.

På billedet en svensk lægehelikopter under en demonstration 2002, hvor man hentede en patient fra Samsø til Skejby Sygehus i Århus. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det kommer bag på sundhedsordførerne i både Danske Folkeparti og hos De Konservative, at landets fire kommende lægehelikoptere kun kan flyve, når det er lyst.

Da investeringen i helikopterne blev diskuteret var det ikke et emne, der blev bragt frem.

Årsagen til at helikopterne kun kan anvendes, når det er lyst, er at Danmark mangler detaljerede GPS-oplysninger, der fortæller om selv de mindste el-ledninger og forhindringer. Det gør det livsfarligt, at flyve om natten.

Undersøges

- Det er noget, der skal undersøges. Og spørges ind til, hvis det forholder sig sådan, siger DF's sundhedspolitiske ordfører Birthe Skaarup til Ritzau.

Bent Hansen, som er formand for Danske Regioner, siger, at GPS-systemet straks må opdateres, så helikopterne kan bruges døgnet rundt.

- Når vores nabolande kan bruge deres helikoptere døgnet rundt, så kan vi også, siger han.

Investeringerne i lægehelikopterne hænger nøje sammen med nedskæringer i antallet af akutmodtagelser.

- Så går det ikke, at folk i ydreområderne kun kan blive syge om dagen, siger Bent Hansen.

K: Indstillet på udgifter

De konservatives sundhedspolitiske ordfører, Helle Sjelle, er indstillet på, at det kan komme til at koste flere penge at få helikopterne i luften om natten:

- Jeg synes, at det er væsentligt, at når man laver en så stor reform af sundhedsvæsnet med henblik på, at det bliver bedre, så må man også være indstillet på, at det koster nogle ressourcer, og vi må også være indstillede på, at det her koster nogle penge, siger Helle Sjelle.

Sundhedsstyrelsen vil i første omgang nøjes med at registrere de tilfælde, hvor lægehelikopterne kunne have været brugt efter mørkets frembrud.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532db9f2a11f9d0b28f302d5

Facebook
Twitter