Politikere: Læger må genoverveje deres etik

Vi risikerer at miste tilliden til lægeindustrien, når læger og sygeplejerske tager på luksusrejser betalt af medicialvirksomheder. Det siger flere sundhedsordførere.

En skitur med besøg på meget dyre restauranter. Eller et luksusophold i Dubai.

Alt sammen betalt af medicinalvirksomheder, pakket ind som faglige konferencer for læger og sygeplejersker og så trukket fra i skat bagefter.

Det er blandt de eksempler på systematisk skattesnyd for 70 millioner kroner, som Skat netop har afsløret i 15 mindre og mellemstore medicinalselskaber.

Efter TV Avisen i aftes fortalte, at Skat forventer at kunne hente 700-800 millioner kroner på at gennemføre flere bilagskontroller hos medicinalvirksomher, så vil en stribe af Folketingets sundhedsordførere nu undersøge, om der er strenge nok restriktioner for, hvornår eksempelvis en konference har tilstrækkeligt med fagligt indhold.

- Lægers faglige integritet er ikke til salg. Derfor er det undergravende for vores tillid til sundhedssektoren, hvis der er tvivl om, hvor vidt lægen anbefaler os en særlig type medicin, fordi han lige har haft en fed tur til Dubai, siger Camilla Hersom, sundhedsordfører for de radikale.

Trækker 100 procent fra i skat

Det er en omfattende bilagskontrol, som har afsløret skattesnyderiet. Medico- og medicinalselskaber inviterer ofte læger og sygeplejersker med til konferencer, og ofte på eksotiske steder.

Men Skat mener, at der er tale om repræsentationsomkostninger, og det gør en meget stor forskel.

- Jamen, det er forskellen mellem, om der er fuld fradragsret eller kun 25 procents fradragsret - altså om det er repræsentation eller ej, siger Jan Mosfelt, afdelingschef i Skat.

Hvis udgifterne til en konference løber op i en million kroner, så har selskaberne altså trukket alle pengene fra i Skat, men Skat mener kun, at de skal have fradrag for 25 procent af omkostningerne - altså en kvart million kroner.

Hos Socialdemokraterne mener sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen, at industrien selv må have en interesse i at rette op på deres ry.

- Medico- og medicinalindustrien har selv en interesse i at forbedre deres etik på området. Det er jo fuldstændig uforståeligt for almindelige mennesker, hvorfor læger skal inviteres på en skitur for at høre om nye produkter, siger Sophie Hæstorp Andersen.

V: Der skal mere åbenhed til

Selv om der i mange år har været fokus på forholdet mellem medicinalvirksomheder og eksempelvis læger, så er der behov for endnu mere åbenhed.

- Vi har et kodeks og regelsæt i forhold til lægers forhold til virksomheder. Men vi må konkludere på baggrund af Skats rensagelse, at der er behov for at kigge nærmere på det her, siger Sophie Løhde, sundhedsordfører for Venstre.

Hun understreger, at et udvalg under Sundhedsministeriet netop at ved undersøge, om der kan skabes mere gennemsigtighed, så patienten ved, hvis lægen eksempelvis har været på en rejse betalt af en virksomhed.

- Jeg kan ikke se for mig, at staten skal sidde og kontrollere det faglige indhold i en eller anden eksotisk rejse med en medicinalvirksomhed. Først og fremmest handler det om, at læger og medicinalvirksomheder griber i egen barm og overvejer, om de kan stå ind for det de laver, siger Sophie Løhde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk