Politikere langer ud efter myndighederne: Kræver håndtrykket tilbage nu

Flere politikere kritiserer nu sundhedsmyndighedernes anbefaling om, at ikkevaccinerede stadigvæk skal afholde sig fra at give hinanden hånden.

Pernille Vermund er ikke færdigvaccineret. Alligevel giver hun selv hånd til andre. - Det er jo ikke ulovligt at give hånd, siger partilederen fra Nye Borgerlige. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Sundhedsmyndighederne anbefaler stadigvæk, at ikkevaccinerede afholder sig fra at give håndtryk til andre, der heller ikke er færdigvaccinerede.

Men det skal være slut nu. Vi skal have håndtrykket tilbage, mener flere politikere, som dermed lægger pres på Sundhedsstyrelsen for at lempe den anbefaling og dermed give håndtrykket frit.

- Den anbefaling skal pakkes væk. Vi er så langt nede i smitten i øjeblikket, og der er nu så mange vaccinerede, at det begynder at blive lidt skørt, at Sundhedsstyrelsen stadig tror, at danskerne ikke kan bruge deres sunde fornuft, siger partileder i Nye Boligerlige, Pernille Vermund.

Men det er jo bare en anbefaling. Det er jo helt op til folk selv, hvad de vil gøre. Så hvorfor er det ikke okay, at Sundhedsstyrelsen anbefaler det?

- Efterhånden begynder vi at få en kultur, hvor man tror, at danskerne ikke kan tænke selv, og hvor myndighederne blander sig. Jeg synes, at myndighederne går for langt, og statens rolle i forhold til det personlige ansvar bliver for mærkværdig, siger Pernille Vermund.

Også Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard kræver håndtrykket retur.

- Det er jo ufatteligt svært at administrere, fordi nogen er vaccineret og andre er ikke vaccineret. Og der synes jeg, at vi skal tage spritten i brug. Giv hinanden det gode gammeldags håndtryk. Det savner vi. Og så lige sprit lidt af bagefter, siger Pia Kjærsgaard.

Politikere giver selv hånd

Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, siger at han ikke vil blande sig i, om Sundhedsstyrelsen nu bør lempe anbefalingen om håndtryk for ikkevaccinerede - men han mener i den grad, at håndtrykket nu bør få comeback, og derfor kritiserer han anbefalingen.

- For mig både som borger og politiker er det svært at se den sunde fornuft i det her. Det er for mig en uforståelig anbefaling, siger Karsten Lauritzen og erkender, at han ikke afstår fra at dele håndtryk ud, selv om han heller ikke er færdigvaccineret.

- Jeg er begyndt at give hånd igen. Jeg har selv haft corona og er immun - og hvorfor må jeg ikke give hånd? Hvis man afspritter inden, hvorfor må man så ikke give hånd?

Pernille Vermund er heller ikke færdigvaccineret. Alligevel giver hun også selv hånd til andre.

- Det er jo ikke ulovligt at give hånd, siger partilederen.

Bør I som politikere ikke gå forrest og følge de anbefalinger, som Sundhedsstyrelsens udstikker?

- Jeg synes, at man som politiker bør gå forrest og være klar i mælet om, at ens sundhed er et personligt ansvar. Og så længe vi ikke står i en situation, hvor sundhedsvæsenet risikerer at bryde sammen, så er det op til den enkelte at vurdere, om man har lyst til at give hånd eller ej, siger Pernille Vermund.

Karsten Lauritzen håber, at der snart bliver kigget på anbefalingerne.

- Særligt i lyset af de kraftigt faldende smittetal vi ser ind i. Jeg har svært ved at se, at den anbefaling er fornuftig. Jeg tror, anbefalingerne er udtryk for den ekstreme forsigtighedstilgang, man har haft tidligere, siger Karsten Lauritzen.

Sundhedsstyrelsen: Vaccinerede må godt

Man bliver af Sundhedsstyrelsen betragtet som færdigvaccineret 14 dage efter den sidste vaccination. Først derefter bør man give hånd til andre, der ikke er færdigvaccinerede, anbefaler Sundhedsstyrelsen.

- Det er stadigvæk vores anbefaling, at man undlader at give hånd. Vi har jo fundet på andre måder at hilse på. Personligt kan jeg rigtig godt lide det med albuen, som jeg synes er en god måde at hilse på, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen,

Helene Probst.

Ifølge anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen kan færdigvaccinerede personer godt have fysisk kontakt, i form af kys, kram og håndtryk med ikkevaccinerede familie og nære venner, hvis altså familie og nære venner ikke er i øget risiko for et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet.

- Hvis man er vaccineret, så kan man roligt give et håndtryk eller et kram til andre, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

- Men skal man så spørge folk, om de er vaccineret, før man giver hånden?

- De fleste vil nok vide, om deres nærmeste er vaccineret. Vi har ikke nogle retningslinjer, om man skal spørge først. Men hvis man er vaccineret, så kan man roligt give et kram eller et håndtryk til andre. Vi har vacciner, der beskytter godt, siger Helene Probst.

Selvom man har fået det første stik, er man altså ikke helt klar til håndtrykket endnu, lyder det fra Helene Probst.

- Vi anbefaler det kun til dem, der er færdigvaccinerede. Hvis man kommer til det alligevel, så skal man have en god håndhygiejne, siger Helene Probst, som ikke vil sige præcist, hvornår håndtrykket igen er frit for alle.

- Jeg kan ikke sige, hvornår vi igen vil anbefale det, men jeg forventer det vil ske inden for den nærmeste fremtid.

Herunde kan du se et kort klip med Helene Probst.

Facebook
Twitter