Politikere: Ledige, syge og udlændinge vil dominere valgkampen

En Epinion-måling viser, at de tre temaer er blandt de vigtigste for vælgerne, og både S og V forsikrer om, at de også bliver hovedtemaer i den kommende tid.

Gør arbejdsløsheden kortere. Det er ifølge en Epinion-måling vælgernes største bøn til regeringen i de kommende år.

Det er gode nyheder for både Venstre og Socialdemokraterne, at danskerne ifølge en meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder vil have regeringen - uanset farve - til at fokusere på arbejdsløshed, sundhed og færre flygtninge i de kommende år.

Sådan lyder det fra de to partier, som i henholdsvis Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S) har de to eneste statsministerkandidater ved det folketingsvalg, som skal afholdes senest til september næste år.

- Det er jeg rigtig glad for, for det passer fuldstændig med den dagsorden, vi har i regeringen, nemlig at få nogle flere i arbejde. Nu har vi i fem kvartaler i træk haft stigende beskæftigelse, men vi skal endnu længere ad den vej, siger politisk ordfører Ole Hækkerup (S).

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, kalder det tre meget væsentlige temaer, som "helt bestemt er noget, vi vil diskutere meget frem mod og under valgkampen".

Venstre: Bolig-job-ordning kunne have skaffet flere job

21 procent af de adspurgte i målingen mener, at den vigtigste opgave for politikerne er at gøre arbejdsløshedskøen kortere - uanset hvem der har regeringsmagten i de kommende år.

Inger Støjberg mener, at den nuværende SR-regering har været for dårlig til at få gang i væksten i det private erhvervsliv, og det har ført til færre private arbejdspladser, siger hun.

- Vi har bestemt også et ansvar som opposition, og derfor har vi også deltaget i alle de forlig, vi overhovedet kunne blive en del af, når det handler om at skabe vækst og råderum til fremtiden, siger Inger Støjberg.

- Men det skuffer mig, at regeringen ikke har lyttet til os, når det handler om fx bolig-job-ordningen, som de har sløjfet. Det er vældig ærgerligt, for der ved vi, at vi kunne have skabt nogle job, siger hun.

Regeringen har med sin røde finanslov ikke skabt et eneste job i det private erhvervsliv, siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg. (Foto: © Jens Astrup, Scanpix Denmark)

Fem procent af arbejdsstyrken er uden arbejde

Socialdemokraternes Ole Hækkerup mener, at den nuværende regering har gjort meget for at begrænse arbejdsløsheden og peger på, at ledigheden siden sommeren 2012 har været jævnt faldende.

Samlet set er ledigheden i Danmark nu på omkring 133.000 personer - eller fem procent af arbejdsstyrken.

- Noget af det, som virkelig skiller i politik, er, at efterhånden som flere kommer i beskæftigelse, er vi regulært uenige med de blå partier om, hvad vi skal bruge den bedre økonomi til, siger Ole Hækkerup.

- Vi ønsker jo hverken nulvækst eller minusvækst i den offentlige sektor. Det er netop, fordi vi - efterhånden som flere kommer i beskæftigelse, og der kommer en bedre økonomi - bruger den bedre økonomi til at rette op på sundhedsvæsenet. Der vil vi i en anden retning end de blå partier, siger han.

Regeringen har med sin røde finanslov ikke skabt et eneste job i det private erhvervsliv, siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg. (Foto: © DR, DR)

S: Asylstramning er rettidig omhu

Et andet vigtigt politisk emne for danskerne er ifølge Epinion-målingen at sikre, at der kommer færre flygtninge og asylansøgere til Danmark.

Regeringen har for nylig fremsat et lovforslag, der har til hensigt at begrænse flygtninges mulighed for familiesammenføring.

Lovforslaget har fået hård kritik fra organisationer som Amnesty, Red Barnet og Røde Kors, men Ole Hækkerup mener, at "regeringen har udvist rettidig omhu, når vi har foreslået at stramme udlændingepolitikken".

- Jeg synes, vi gør rigtig meget i forhold til konflikten i Syrien med at hjælpe dernede. Og jeg tror, at det i det lange løbe hjælper endnu flere mennesker end vi kan hjælpe ved at tage dem herop, siger Ole Hækkerup.

V: Asylstramninger skal mærkes på pengepungen

Venstres Inger Støjberg er enig i, at der skal dæmmes op for flygtningestrømmen til Danmark, men det konkrete lovforslag om at begrænse mulighederne for familiesammenføring er ikke nødvendigvis det rigtige.

- Man skulle have taget fat et andet sted, end regeringen har gjort. For os er det ikke et spørgsmål om at skille familier ad, og det er i virkeligheden det, som regeringen lægger op til med de ganske små stramninger, de har foreslået, siger Inger Støjberg.

- Jeg synes tværtimod, at vi skal tilbage til noget, der ligner tiden, hvor vi havde regeringsansvaret, og hvor man begrænser de økonomiske incitamenter for at komme til Danmark, siger hun.

Om ovenstående udtalelse betyder, at Venstre også vil stemme imod regeringens asylforslag på den anden side af nytår, vil Inger Støjberg endnu ikke svare på.

Venstre holder regeringen hen

Hun mener, at der fortsat er tvivl om, hvad regeringen egentlig selv mener, at lovforslaget vil have af effekt, og henviser til nylige udtalelser fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), der regner med, at syriske flygtninge vil blive længe i Danmark.

Argumentet for regeringens stramning er ellers, at man håber at kunne sende dem hjem inden for en overskuelig fremtid.

- Så længe de ikke internt kan blive enige om, hvilken betydning forslaget vil få, så kan man ikke forlange af os, at vi skal sige præcis, hvordan vi stemmer, siger Inger Støjberg.