Politikere om indsamlinger: Facebook har et meget stort ansvar

Maria Paulsen risikerer bøde for indsamling til sin fars begravelse.

Maria Paulsen bisatte sin far i lørdags. Foto: Privat. (© (c) privatfoto)

Maria Paulsen på 22 år mistede sin far i sidste måned. Da hun ville lukke hans profil på Facebook, blev hun spurgt, om hun i stedet ville lave profilen om til en mindeside for ham. Det accepterede hun, hvorefter hun fik mulighed for at starte en indsamling.

Men nu risikerer Maria Paulsen en bøde på 3.000 kroner for at have startet indsamlingen. Hun anede nemlig ikke, at hun skulle anmelde den til Indsamlingsnævnet - for sådan er reglerne. Og gør man ikke det, får man en bøde.

Problemet er bare, at Facebook ikke selv oplyser om den regel. Og det får Trine Bramsen, der er retsordfører i Socialdemokratiet, til at tordne mod det sociale medie:

- Den her sag sætter to fede streger under, at Facebook ikke indretter sig efter dansk lovgivning, selv om de bør gøre det, siger hun.

- Facebook har et meget stort ansvar. Helt uskyldige borgere kommer i klemme, fordi de svarer ja til det, som Facebook spørger dem om. Det er så let at sidde bag skærmen og klikke på ja. Brugerne handler i god tro, når de opretter en indsamling, som bagefter viser sig at være ulovlig, siger hun.

Frygter at Facebook er ligeglade

Preben Bang Henriksen, der er retsordfører i Venstre, mener også, at Facebook gør det for let at bryde loven.

- Moralsk har Facebook et ansvar. Jeg frygter bare, at de ikke tager det ansvar, siger han.

- Derfor ligger opgaven på os politikere. Vi skal både sikre, at der kan laves indsamlinger, men vi skal også sikre, at pengene ryger i de rigtige lommer, og at det ikke er en eller anden fupmager, der napper de indsamlede penge til sig selv. Det er jo derfor, det er lovpligtigt at anmelde en indsamling til Indsamlingsnævnet.

Det skal du vide, hvis du starter en indsamling på Facebook

  • Hvis du starter en indsamling på Facebook, er indsamlingen offentlig. Derfor skal du overholde reglerne i Indsamlingsloven.

  • Loven gælder ikke for private indsamlinger – men hvis du tænker, at du kan gøre din indsamling privat ved at oprette den, så kun dine egne venner kan se den, så går den ikke. Facebook er et offentligt sted.

  • Du skal anmelde din indsamling til Indsamlingsnævnet, og det skal du gøre mindst to uger før, indsamlingen starter. Du skal også fortælle, hvad formålet med indsamlingen er.

  • Det koster 1100 kroner at anmelde en indsamling til Indsamlingsnævnet.

  • Når du har anmeldt din indsamling, står den på Indsamlingsnævnets hjemmeside.

  • Når indsamlingen er slut, skal du sende et regnskab til nævnet.

  • - Det handler om gennemsigtighed. Man skal være tryg, når man donerer penge. Folk må ikke opleve, at de har givet penge til et formål, men i virkeligheden er pengene blev brugt på noget andet. For så mister man tillid og viljen til at give penge, siger Christian Lundblad, der er formand for Indsamlingsnævnet.

Maria Paulsen er langt fra den eneste, der har lavet en indsamling på Facebook uden at anmelde den til Indsamlingsnævnet. Nævnet vurderer selv, at op til 80 procent af indsamlingerne i Danmark ikke er anmeldt – og dermed er de altså ulovlige.

- Vi er i gang med at revurdere indsamlingsloven. Det er muligt, at det skulle have været gjort for lang tid siden, men hellere sent end aldrig, siger Preben Bang Henriksen (V).

Justitsministeren regner med at fremsætte et lovforslag om private indsamlinger senere i år.

DR Nyheder har kontaktet Facebook, men de er ikke vendt tilbage med svar.

Facebook
Twitter