Politikere: Stop forskning med ulovligt indsamlet sundhedsdata

Det er bare ærgerligt for forskere, der har gjort brug af ulovlige sundhedsoplysninger, siger Carl Holst (V).

Region Syddanmarks regionsrådsformand, Carl Holst, mener, at ulovlige sundhedsdata skal slettes. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Region Syddanmarks regionsrådsformand, Carl Holst (V), viser ingen nåde over for de forskningsprojekter, der har gjort brug af ulovligt indsamlede oplysninger i patientdatabasen, Dansk Almenmedicinsk Database (DAMD).

- Ulovlig data skal slettes. Der er sikkert nogle, der synes, det er ærgerligt ud fra forskningsmæssige, kommercielle og andre hensyn.

- Men her i Region Syddanmark har vi haft den holdning, fra det øjeblik vi blev bekendte med, at de indsamlede data var ulovlige, at de skulle slettes, siger han til Ritzau.

Indsamlet fra praktiserende læger

De mange data om danskernes sygdomme og lægebesøg er siden 2007 indsamlet fra de praktiserende læger og sendt til DAMD, men i november sidste år måtte Statens Serum Institut erkende, at oplysningerne var indsamlet ulovligt.

Siden har kulturminister Marianne Jelved (R) besluttet, at oplysningerne skal slettes, på trods af et forslag fra Rigsarkivet om at bevare en kopi af oplysningerne.

Region Syddanmark har nu henvendt sig skriftligt til forskerholdene, der har brugt databasen, og anbefalet dem også at slette det brugte materialet.

Datatilsynet skal stoppe brug

Det er dog kun Datatilsynet, der reelt kan tvinge forskerne til at slette materialet.

Carl Holst håber, at Datatilsynet når frem til at stoppe brugen, men understreger, at han ikke er imod indsamling af data om danskernes sygdomme - så længe der ikke er tvivl, om deres lovlighed:

- Jeg ser virkelig et potentiale i de data, vi har i Danmark, men vi bliver nødt til at være skarpe på brugen og indsamlingen af dem, for ellers skaber vi manglende opbakning til brugen af dem.

Også i Enhedslisten har man haft en klar holdning til, at databasen med danskernes sundhedsoplysninger burde slettes.

Partiet har derfor også en klar forventning om, at Datatilsynet nu vil stoppe brugen af databasen i de 50 forskerhold, der stadig gør brug af de ulovlige oplysninger.

- Det er Datatilsynet, der kan gå ind og give en besked om, at de her oplysninger ikke kan bruges, og det er helt klart min forventning, at det kommer til at ske, siger sundhedsordfører Stine Brix (EL) til Ritzau.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk