Politikere: Stress og mudderkast præger arbejdet i Folketinget

Flere afgående folketingsmedlemmer melder om stort arbejdspres og konfliktsøgende adfærd på Christiansborg.

Arbejdet i Folketinget viser sig ofte at være meget anderledes, end de nyvalgte politikere havde forestillet sig. (Foto: © David Leth Williams)

En politisk debat præget af konflikt frem for resultater. En lavine af samråd, dokumenter og mediehenvendelser, der gør det umuligt at nå i dybden med lovgivningen og et så stort arbejdspres, at et familieliv er vanskeligt.

Sådan er hverdagen på Christiansborg ifølge et bredt udsnit af de folketingsmedlemmer, som har besluttet at stoppe i politik ved næste valg. De fortæller om et belastet arbejdsklima, som i sidste ende skader demokratiet, skriver Politiken.

- Gradvist er det blevet tydeligt, at måden, vi arbejder på, er baseret på sensationer og konflikt - mere end resultater og samarbejde, siger SF's tidligere gruppeformand Pernille Vigsø Bagge til avisen.

Fæstner liv til embedsmænd

Den 39-årige politiker er en af de 30 folkevalgte fra sidste valg, som ikke vil være at finde på stemmesedlerne til næste valg.

En anden er den konservative retsordfører, Tom Behnke, som fortæller om et tidspres, der gør det umuligt at nå til bunds i lovgivningsarbejdet.

- Så må vi fæstne vores lid til, at embedsmændene har lavet et godt stykke arbejde. Men så flytter magten sig jo fra Folketinget og over i regeringskontorerne, påpeger 48-årige Behnke, som har været folketingsmedlem i halvdelen af sit liv.

Spænder ben for regeringen

Venstres Eyvind Vesselbo oplever, at dagsordenen på Christiansborg i stigende grad går på at spænde ben for regeringen.

- Det er én stor tilsvining af ministeren - uden nogen konstruktiv løsning på problemerne. Det er, som om arbejdet i Folketinget ikke går ud på at lave lovgivning, som har betydning for folk ude i samfundet, siger han.

- Det er et reelt demokratisk problem, mener Eyvind Vesselbo.

For meget drilleri

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) giver kritikerne ret. Han oplever, at der er for meget positionering, for meget drilleri og for lidt positivt lovgivningsarbejde.

- Jeg er ikke spor i tvivl om, at det indtryk også er udbredt i befolkningen, siger han.

/ritzau/