Politikere tjener en million om året på dobbeltarbejde

Politikere med plads i både byråd og Folketinget har indtægter, der svarer til en ministerløn.

Lars Christian Lilleholt tjener mere end 1,2 millioner kroner om året. (Foto: © Scanpix, Scanpix)

Det skal kunne betale sig at arbejde, lyder det igen og igen fra Venstre. Og det må man sige, at det kan for de 10 Venstrefolk, der for øjeblikket sidder i både Folketinget og byråd rundt omkring i danske kommuner.

Flere af dem tjener så gode penge på det politiske dobbeltarbejde og diverse bestyrelsesposter, at de sidste år fik langt over en million kroner ind på bankkontoen, skriver Ugebrevet A4.

En kortlægning, som Ugebrevet A4 har foretaget, viser, at en stribe af dobbeltmandaterne har indtægter, der svarer til en ministerløn. I 2014 lød for eksempel justitsminister Mette Frederiksens og socialminister Manu Sareens løn på 1,15 millioner kroner, og det kan flere af dobbeltmandaterne sagtens matche.

Tjener over en million

Venstremanden Lars Christian Lilleholt, der har plads i både Odense kommunalbestyrelse og Folketinget, tjener således mere end 1,2 millioner kroner om året på sit politiske arbejde samt de bestyrelsesposter, der følger med det kommunalpolitiske job, skriver Ugebrevet A4.

Også Venstrefolkene Jan E. Jørgensen og Jens Ejner Christensen, der sidder i henholdsvis Frederiksberg og Vejle byråd, tjener på den pæne side af en million kroner om året for deres politiske dobbeltarbejde.

En stribe dobbeltmandater fra Dansk Folkeparti har også millionindtægter på det politiske arbejde. Liselott Blixt fra Greve, René Christensen fra Guldborgsund og Mikkel Dencker fra Hvidovre kan alle hæve i omegnen af en million kroner årligt for deres politiske dobbeltarbejde.

Det viser kortlægningen af samtlige 25 dobbeltmandaters vederlag i 2014.

De opgjorte vederlag er erhvervet via aktindsigt i de enkelte politikeres kommunale vederlag og honorarer og fra kommunernes egne hjemmesider samt oplysninger fra Folketinget om vederlag til folketingsmedlemmer.

Det kommer bag på valgforsker på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet professor Rune Stubager, at politikere med en stol i både Folketinget og en kommunalbestyrelse tjener over en million kroner om året.

- Det er nye oplysninger for mig, at dobbeltmandaterne tjener så godt, og jeg tror også, at det vil være nyt for vælgerne, at beløbene er så høje, siger Rune Stubager til Ugebrevet A4.

Tema i valgkampen

Valgforskeren vurderer, at dobbeltmandaternes millionindtægter næsten uundgåeligt vil blive et tema i den kommende valgkamp, fordi mange vælgere vil være forargede over størrelsen på deres honorarer.

- Jeg tror, at den nye viden om dobbeltmandaternes høje indtægter sagtens kan generere en vis modstand hos vælgerne. Nogle vælgere vil være skeptiske og begynde at stejle over de høje vederlag, siger Rune Stubager.

Også valgforsker på Syddansk Universitet Christian Elmelund-Præstekær mener, at en del vælgere vil ryste på hovedet over, at politikere med arbejde både på Christiansborg og byråd tjener over en million kroner.

- Mange vælgere vil blive ekstra skeptiske over for dobbeltmandater, når de hører om størrelsen af deres vederlag. Men andre vælgere mener, at det kun er rimeligt, at politikere får en god løn for at arbejde benhårdt, siger han til Ugebrevet A4.

Christian Elmelund-Præstekær pointerer, at der ikke er noget hemmeligt ved størrelsen af vederlagene, og at mange vælgere tilsyneladende sagtens kan leve med politikernes millionindkomster, siden de sætter kryds ved dobbeltmandaterne.

- Jeg passer mit arbejde

Topscoreren fra Venstre, Lars Christian Lilleholt, vil gerne stå ved sin indtægt.

- Jeg oplever ikke nogen negative reaktioner over størrelsen på mine vederlag. Det handler om, at vælgerne oplever, at jeg passer mit arbejde og løser de opgaver, som jeg bliver sat til, på tilfredsstillende vis, fastslår han.

Heller ikke Venstres Jan E. Jørgensen har oplevet negative reaktioner fra vælgerne.

- Jeg ved godt, at jeg har en højere løn, end rigtig mange mennesker har, men jeg tror også, at der blandt vælgerne er en forståelse for, at hvis du vil have folk på Christiansborg med erfaring fra det private erhvervsliv, er det nødvendigt at de har en indtægt, så de ikke er nødt til at flytte fra hus og hjem, fordi de kommer i Folketinget, siger han til Ugebrevet A4.