Endnu en historie om indkøb af våben fra en israelsk producent får nu flere oppositionspartier til at løfte øjenbrynene.
For gik alt rigtigt til, da Folketinget i al hast i januar på regeringens anmodning nikkede ja til at købe nyt artilleri fra israelske Elbit Systems?
Det spørgsmål stiller flere forsvarsordførere, efter Altinget i dag har skrevet om endnu en sag i forbindelse med indkøbet. For ifølge Altinget opgav Elbit en retssag mod den danske stat bare få dage før de fik bestillingen på det nye milliardindkøb af artilleri.
Retssagen blev droppet med et forlig 16. januar. 25. januar godkendte Folketinget indkøbet, uden at partierne var blevet oplyst om det nylige forlig.
Og hos flere partier undrer man sig over sammenfaldet mellem de to datoer.
- Når man lige ser det her forløb over så få dage, så ligner det jo lidt en studehandel, der er indgået, hvor Elbit opgiver det gamle sagsanlæg, og til gengæld får de en ny leverance, siger De Radikales leder, Martin Lidegaard.
Han understreger, at han ikke ved, om det forholder sig sådan, men at det ser påfaldende ud.
Derfor har han bedt fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen om at inkludere forløbet i den redegørelse, ministeren allerede har lovet om sagen.
Også i SF undrer forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen sig over forløbet.
- Man kan være bekymret for, om der er en årsag til, at forsvarsministeriet indstiller til, at vi netop skal vælge Elbits artillerisystem.
- Det håber jeg ikke er tilfældet, men vi bliver nødt til at vide, hvad der står i den forligstekst, som man lander med Elbit, og som er årsagen til, at de dropper deres sagsanlæg, for at få ro i maven, siger hun.
Minister ved ikke, om der er sammenhæng
Ifølge Altinget har retssagen tråde tilbage til 2015, hvor netop SF og De Radikale blokerede for et køb af artilleri fra Elbit. Senere - i 2017 - købte Forsvaret i stedet artilleri hos det franske firma Nexter, og derefter indledte Elbit en sag mod Danmark.
Det var Jakob Ellemann-Jensen, der var forsvarsminsiter, da aftalen med Elbit blev indgået i januar. Men da han er sygemeldt, er det i øjeblikket Troels Lund Poulsen, der passer posten.
Under et besøg i Grønland fortæller han, at også dette forløb vil blive en del af redegørelsen. Men om der er en sammenhæng mellem forliget og indkøbet, kan han ikke svare på.
- Der er kommet nye oplysninger frem i dag om et forlig, der er lavet med Elbit på baggrund af en gammel sag. Det er der så nogle politikere, der kæder sammen med beslutningen, der blev truffet i januar.
- Jeg står her på Grønland, jeg ved af gode grunde ikke, hvad der er op og ned i den her sag, siger han.
Han mener dog, at "nogle partier" puster sagen gevaldigt op.
Tredje sag om indkøb
Troels Lund Poulsen har altså allerede sat gang i at få lavet en redegørelse om indkøbet af artilleri.
For dagens historie er ikke den første, der har fået de andre partier til at beskylde Forsvarsministeriet og Jakob Ellemann-Jensen for at føre dem bag lyset eller tilbageholde oplysninger.
For Altinget har tidligere beskrevet, hvordan forsvarsordførerne mener, de blev vildledt, da de fik at vide, at de kun havde få timer til at godkende indkøbet, fordi tilbuddet fra Elbit ellers ville udløbe. Det udløb dog først flere måneder senere.
Og siden har samme medie afsløret, at et fransk våbenfirma aldrig blev bedt om at give et tilbud på opgaven, selvom Forsvarsministeriet ellers oplyste til de andre partier, at man havde bedt dem give et tilbud.
At den nye redegørelse bliver fyldestgørende er ifølge SF's Anne Valentina Berthelsen afgørende for, at man kan opretholde tilliden til Forsvarsministeriet.
- Lige nu sidder vi og forhandler om rigtig mange milliarder til Forsvaret. Det er vigtigt, at vi kan stole på det, der bliver sagt, både fra ministeren og hans embedsværk.
Hos De Radikale tror Martin Lidegaard på Troels Lund Poulsens ambition om at få sagen undersøgt ordentligt.
- Jeg har egentlig indtryk af, at den fungerende forsvarsminister gerne vil have vendt hver en sten i den her sag. Men der er godt nok også mange at vende, og vi vil helt sikkert holde øje med, at de også bliver vendt, siger han.
Om redegørelsen kan rokke ved partiets tillid til Jakob Ellemann-Jensen som forsvarsminister, når han efter planen vender tilbage til august, ved han ikke endnu.
- Vi venter med at træffe en konklusion om Jakob Ellemanns rolle, til vi har fået den her redegørelse. Det er mest fair. Vi har kun den ene side af sagen, nu skal vi have den anden. Men det ser mærkeligt ud, dele af det her.