Politikere vil bekæmpe matchfixing med hårdere straffe og internationalt pres

Matchfixing er den største trussel mod professionel sport siden doping, siger tidligere kulturminister.

Hårdere straffe og et mere organiseret internationalt forum kan være midler til at bekæmpe matchfixing, mener Brian Mikkelsen, idrætsordfører for de konservative. (© DR)

Matchfixing er et udyr, som vi skal komme til livs i en fart, inden det æder den professionelle sport op.

Det mener den tidligere kulturminister og nuværende idrætsordfører for de konservative, Brian Mikkelsen.

- Aftalt spil er den største trussel imod idræt, for det betyder jo, at man mister hele fascinationen. De unge har ikke noget at kæmpe for og tro på, hvis de tror, at det hele er aftalt på forhånd. Det er en større trussel, end doping har været i de sidste 20 år.

Må samles internationalt

Matchfixing har i et stykke tid været et kendt dansk problem inden for fodbold, tennis og ishockey.

Søndag aften kunne DR Nyheder fortælle, at det også er et problem i badminton, da to danske elitebadmintonspillere stod frem og fortalte, at de er blevet kontaktet af en malaysisk mand, der forsøgte at hverve dem til matchfixing.

De afslog begge tilbuddet, og nu kører der en malaysisk politiefterforskning.

Brian Mikkelsen mener, at man bør lære af doping ved at tage nogle af de samme metoder i brug for at bekæmpe matchfixing.

- Vi må overveje at lave en international organisation, der kan bekæmpe matchfixing, ligesom man har gjort med WADA (international anti-doping organisation) inden for doping.

Straf synderne

Derudover mener den konservative idrætsordfører, at der skal hårdere straffe til for matchfixing-synderne.

- Hvis man laver hårde sanktioner over for de idrætsudøvere, der er med, og hvis man laver en effektiv international politiindsats for at gribe ind over for bagmændene, så kan man godt holde det nede på et fornuftigt stadie, siger Brian Mikkelsen.

Den socialdemokratiske formand for kulturudvalget, Flemming Møller Mortensen, er enig med Brian Mikkelsens vurdering af, at matchfixing er den største trussel mod sporten siden doping.

Flemming Møller Mortensen peger på, at en diplomatisk indsats er vejen frem.

- Vi skal fra dansk side tage denne her dagsorden op udenrigspolitisk, når vi har et samarbejde med de lande, hvor man har en særlig mistanke om, at matchfixing findes og organiseres.

International konvention

Den internationale organisation, Europarådet, har sat sig i spidsen for en konvention, der skal bidrage til at bekæmpe matchfixing.

Danmark har sammen med en række øvrige europæiske lande skrevet under på konventionen.

Der pågår i øjeblikket et arbejde med at få de øvrige verdenslande til at underskrive konventionen. I visse asiatiske lande er markedet for gambling fuldstændig ureguleret.

Det vil derfor være af stor betydning, hvis det lykkes at få de asiatiske lande med.

Har du kendskab til matchfixing, så skriv til os på slar@dr.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk