Politikere vil bremse farlig dille: 'Nu får vi sat en stopper for lattergas i Danmark'

Et bredt flertal i Folketinget vil nu gøre op med misbrug af lattergas blandt unge.

Salg af lattergaspatroner, der egentlig skal bruges i flødeskumssifoner, skal forbydes til unge under 18 år. Og så skal salget til private begrænses til to patroner af otte gram ad gangen.

Det har et bredt flertal af Folketingets partier netop besluttet efter et møde i Erhvervsministeriet, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

"Lattergas er farligt for unge og deres helbred. Iltmangel. Nerveskader. I sidste ende kan man dø af det. Det store misbrug af lattergas som rusmiddel gør derfor mange forældre utrygge og kan gøre uoprettelig skade på vores unge i Danmark," lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S). Arkivfoto. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Jeg er glad for i dag at kunne sige, at nu får vi sat en stopper for lattergas i Danmark og det udbredte misbrug, vi desværre har set blandt unge mennesker.

- Det skal være slut med, at patronerne ligger og flyder i gaderne. Man skal som forældre være tryg ved at sende de unge mennesker ud i byen og ikke være bekymret for lattergas, lød det fra Erhvervsminister Simon Kollerup på et pressemøde efter de afsluttende forhandlinger.

Samtidig har partierne besluttet, at det skal være helt forbudt at sælge lattergas i kiosker.

I aftalen er det formuleret sådan, at man ikke længere må sælge lattergaspatroner på steder, hvor der også sælges alkohol, tobak eller e-cigaretter. De samme regler kommer til at gælde for onlineforretninger.

Alle Folketingets partier bortset fra Liberal Alliance, Nye Borgerlige og det nye parti Fremad er med i aftalen, der også mere end fordobler bøderne for ikke at overholde loven.

Gymnasieelev tror ikke på regeringens forslag

Ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen fra 2019, der er lavet blandt 32.000 elever på landets gymnasier og erhvervsskoler, har 12 procent af de unge prøvet at inhalere lattergas fra gaspatroner.

DR Nyheder har i sidste uge været på Tietgen Gymnasiet i Odense og spurgt elever til idéen om forbuddet.

18-årige Martin Pilkær, der er går i 2.g, har aldrig selv prøvet lattergas, men han tror ikke, at dagens forbud får den store effekt for de af hans studiekammerater, der måtte have lyst til at købe det.

- Man kan købe det på så mange andre måder. Jeg ved ikke, hvor mange der er klar over, at man kan købe det i kiosker, men når man søger hurtigt på Google, så er det nemt at finde lattergas på nettet og så tage det med i byen, siger Martin Pilkær.

Forbrug af lattergas kan føre til nerveskader, akut iltmangel og i værste tilfælde dødsfald. Lattergassen ødelægger nemlig kroppens optagelse af B12-vitamin, som er med til at vedligeholde vores nervesystem. Et misbrug kan skade følesansen i hænder og fødder, ødelægge balance og motorik og svække muskulaturen.

Politikerne håber, at det her vil få en effekt - når det bliver til lovgivning - blandt andet vil man skærpe straffen for brud på reglerne.

Risiko for nerveskader

Initiativet til den politiske aftale kom, efter blandt andre Giftlinjen og Roskilde Festival kunne berette om et stort forbrug af lattergas.

Giftlinjen, der håndterer henvendelser fra folk, der har fået problemer i forbindelse med indtag af rusmidler, hilser forslaget om at forbyde kiosksalg velkomment.

Det sagde overlæge på Giftlinjen under Bispebjerg Hospital, Dorte Friis Palmkvist, inden aftalen var forhandlet helt på plads:

- Det er et godt forslag, fordi det handler om tilgængelighed. Desto mere tilgængeligt det er, desto mere frister man potentielle brugere. Jeg håber, at vi kommer til at se et fald i henvendelser omkring lattergas til Giftlinjen. Vi ser fortsat en stigning især på henvendelser omkring nerveskader forbundet med lattergas-indtag.

- Der er to problemer ved at tage lattergas: Det fortrænger den ilt, der er i lungerne. Der kan opstå akut iltmangel. For det andet er der risiko for nerveskader ved et vedvarende, større forbrug, sagde Dorte Friis Palmkvist.

Andre europæiske lander herunder Holland har allerede forbudt lattergas og sidestillet det med andre narkotiske stoffer.

Med er du egentlig klar over, hvordan lattergas virker, og hvor farligt det er? Test dig selv i quizzen her.

Facebook
Twitter