Politikere vil høre politiets lydfiler i Tibet-sag

Flere retsordførere mener, at politiets adfærd over for Tibet-aktivister under kinesisk statsbesøg ser mystisk ud.

Under flere Tibet-demonstrationer fik demonstranter frataget deres Tibet-flag af politiet, og nu vil Retsudvalget have sagerne undersøgt. (Foto: Jens Conrad-Petersen © DR)

Folketingets Retsudvalg vil vide, hvad der præcist foregik, da politiet under kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013 greb ind mod diverse, protibetanske ytringer, herunder fratog folk deres tibetanske flag.

Udvalget har ifølge Jyllands-Posten bedt justitsminister Karen Hækkerup om at oversende dokumentation for politiets radiokommunikation under episoderne.

Det kan være lydfiler, hvis de stadig findes, men båndudskrifter er også en mulighed, siger udvalgsformand Karina Lorentzen.

Karakter af ministerspørgsmål

- Vi synes, at det ser mystisk ud, at så mange forskellige betjente uafhængigt af hinanden og uden nogen instruks ovenfra har besluttet at gribe ind.

- Det kan radiokommunikationen måske hjælpe med at forstå, forklarer Lorentzen om anmodningen, der har karakter af et spørgsmål til ministeren.

Udvalget traf den usædvanlige beslutning om at bede om politiets interne kommunikation efter et samråd torsdag, hvor Hækkerup under henvisning til forgængeren Morten Bødskov (S) sagde, at hun ikke kendte til, at nogen var instrueret i at gribe ind over for flag eller lignende.

Anmodning er et skråplan

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, kalder anmodningen fra udvalget for et skråplan.

- Jeg har aldrig hørt om det før, og jeg synes, at Folketinget går alt for langt, når man vil til at snage i politiets arbejdsredskaber på denne måde, siger hun.

For nylig fik en dansk Tibet-aktivist i byretten medhold i, at han blev udsat for ulovlig frihedsberøvelse under den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i juni 2012. Den sag har Københavns Politi valgt at anke.

Dermed kommer i alt seks sager om ulovlig frihedsberøvelse under præsidentbesøget til at køre en gang til. Fem andre Tibet-sympatisører, som ikke fik medhold i byretten, har nemlig allerede anket til landsretten.

/ritzau/

Facebook
Twitter