Politikere vil straffe medier hårdere for fejl

Borgerlige partier vil tredoble bøder til medier for krænkelse af blandt andet privatlivets fred.

Tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen satte gang i skandalen med sin bog, "Livet, det forbandede". (Foto: © Betina Garcia, Scanpix)

De fire borgerlige partier vil slå markant hårdere ned på medier og journalister, hvis de krænker privatlivets fred, skriver Berlingske.

Bøderne skal som minimum tredobles, og redaktører og journalister, der flere gange gør sig skyldige i eksempelvis grove privatlivs- eller æreskrænkelser, skal en tur i fængsel, lyder det fra partierne, skriver avisen.

Hos Socialdemokraterne er man villige til at diskutere begge dele, og dermed tegner der sig et flertal for en stramning af sanktionerne.

Manglende moral

Meldingen kommer dagen efter, at den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen sammen med Aller Media A/S og en anden journalist er blevet sigtet i den såkaldte Se og Hør-sag, hvor oplysninger om kendtes kreditkort-brug er blevet overvåget.

Bag forslaget står folketingsmedlemmet Jan E. Jørgensen (V), der mistænker visse medier for at budgettere med, at man vil tabe sager i retten, fordi det er det værd.

- Vi må bare konstatere, at der er nogle journalister og redaktører, der ikke er bundet af den moral, som vi andre lever efter.

- Og hvis man så vil have dem til at opføre sig ordentligt, så man også kan have et privatliv som kendt person eller som politiker, så er vi nødt til at sætte bøderne i vejret og skabe en reel risiko for, at man kan komme i fængsel, siger han til Berlingske.

Journalistforbundet rystet

Formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, frygter, at forslaget vil afskrække medierne fra eksempelvis at afsløre magtmisbrug, fordi man er bange for skrappe bøde- eller fængselsstraffe.

- Jeg er simpelthen rystet over, at de skal komme med det her nu. Det er meget, meget vidtgående at tale om fængselsstraffe og mangedoblede bøder for journalister, og det er et skridt væk fra princippet om frie medier, siger han til Berlingske.

/ritzau/