Politikerlede: Vi synes mindre og mindre om partilederne

DF-formand Kristian Thulesen Dahl er den eneste partileder, der ikke falder i popularitet.

Partilederne bliver mindre og mindre populære blandt vælgerne.

De er faldet alle sammen, både fra højre og venstre. Dog lige med en enkelt undtagelse: DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

For ser man bort fra ham, så bliver samtlige partiledere i Folketinget mindre og mindre populære blandt vælgerne.

Det viser tal fra Epinion, foretaget for DR Nyheder.

Når man spørger vælgerne, om de har en negativ eller positiv opfattelse af partilederne i Folketinget og derefter trækker de negative fra de positive, så får man den såkaldte approvalrating.

Næsten alle daler

Her lå eksempelvis Margrethe Vestager ved valget som den absolut mest populære politiker med et tal på +42. Vestagers popularitet er siden dalet, og nu helt nede på +2.

Ser man på statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) popularitet er tallet nu -17, det var -3 efter valget i september 2011.

SF-formand Annette Vilhelmsen er faldet til -36, siden hun blev målt til +14 i oktober 2012, hvor hun vandt formandsopgøret i SF.

Også frontfigur i regeringens støtteparti Enhedslisten daler i popularitet. Johanne Schmidt-Nielsen, der er politisk ordfører og ikke partileder, stod ved valget til +17 i approval rating. Nu ligger Johanne Schmidt-Nielsen på -2.

Det koster at have magt

Ifølge Søren Risbjerg, professor i statskundskab, er mindre populære partiledere i rød blok naturligt som følge af regeringsmagten.

- Det er en generel konklusion, man kan drage i politik, at det koster at have magt, siger Søren Risbjerg, professor i statskundskab.

Søren Risbjerg har blandt andet forsket i, hvad en populær partileder betyder i forhold til selve partiet.

- Hvis man sådan skal sætte tal på, så vil jeg sige, at det er omtrent 50/50. Altså partilederen er den ene halvdel, og partier er den anden halvdel, siger Søren Riskjær.

De blå bliver også mindre populære

Når ansvaret ifølge forskere tynger en regering, så kunne man tro, at de blå partileder har vind i sejlene.

Sådan er det bare ikke.

Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen er gået tilbage med 10 procentpoint til en rating på -27. Lars Barfoed ligger nu helt nede på -48

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen er gået jævnt tilbage. I dag har han en rating på +11 - for to år siden lå tallet på +27.

- Selv om der er en markant utilfredshed fra mange vælgergrupper med regeringen, så er de altså også en vis skeptisk over for det, oppositionslederne står for, siger Rune Stubager, valgforsker ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Professor Søren Risbjerg siger, at vælgerne ikke vælger Venstre på grund af partiformanden.

- Det er ikke så meget Lars Løkkes person, der har givet den store tilslutning til Venstre. Det har mere været politikken, der har tiltrukket vælgere som modstand til regeringens politik, siger Søren Risbjerg.

Den mest populære partileder er Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl med en approval rating på +13.

Målingen er lavet før historierne om Lars Løkke Rasmussens rejsebudget.

Facebook
Twitter