Politikerne må tage ansvar for mobil-aflytning

Strafferets-udvalg vil ikke rådgive om masse-aflytning af mobiltelefoner: Det må politikerne selv afgøre og tage ansvar for, siger udvalget i ny rapport.

Pas på - PET kan lytte med, hvis politikerne siger ja til masse-aflytning af mobilsnak i et givet område, f. eks. Københavns Rådhusplads. Juristerne vil ikke rådgive: Politikerne må selv tage ansvaret. (Foto: DR © DR)

Det er politikernes ansvar, om Politiets

Efterretningstjeneste
skal kunne foretage masse-aflytning af mobiltelefoner på f. eks. Rådhuspladsen i København. Jura-eksperterne vil ikke tage stilling.

Det er konklusionen i en ny rapport fra Strafferetspleje-udvalget. Dermed siger juristerne nej til at give regeringen en hjælpende hånd vedrørende et

kontroversielt
forslag til terror-bekæmpelse.

Sendt til hjørnespark

Masse-aflytning eller kommunikationsscanning af al mobiltelefon-trafik tænkes gennemført i en krisesituation i et givet område, f. eks. Københavns Rådhusplads eller området omkring

Christiansborg
.

Det var et af de forslag, der blev sendt til hjørnespark, da regeringen før sommerferien fik genemført sin "terrorpakke" i Folketinget. Grunden var, at selv regeringen fandt forslaget meget vidtgående.

Rammer mange uskyldige

Aflytning af et helt område kan bruges i en krisesituation, hvor et terrorangreb er på vej, men terroristerne ikke er kendt. Her kan område-scanning afsløre, hvilke mobiltelefoner der er aktive i området.

Ikke mindst Dansk Folkeparti vil give mulighed for masse-aflytning. Men den vil ramme mange uskyldige - derfor vil juristerne i stafferetspleje-udvalget ikke tage stilling. Det må blive politikernes ansvar, siger de.

Tre betingelser

Imidlertid opstiller udvalget nogle betingelser for område-scanning: Der skal være bestemt grund til at tro, at en terror-mistænkt bruger en telefon i området, hedder det.

Forbrydelsen skal desuden true mange meneskers liv. Og endelig skal scanningen være af

afgørende
betydning for
efterforskningen
, siger strafferetspleje-udvalget.

Justitsministeren positiv

Justitsminister Lene Espersen er selv positiv overfor at give PET den nye mulighed for masse-aflytning:

- Det er

afgørende
, at vores myndigheder har de nødvendige og tilstrækkelige redskaber til indsatsen mod terrorisme, siger hun.

Facebook
Twitter