Politikernes egne bud: Derfor er danskerne så trætte af os

Løftebrud og dårlige personsager er de største årsager til, at tilliden til danske politikere daler.

Danskernes tillid til politikerne er styrtdykket siden 2011. Under Fogh-regeringen i 00'erne var den helt oppe på 70 procent.

For stor forskel på partiprogrammer og ført politik blandet med dårlige personsager er forklaringen på, at befolkningens tillid til de danske politikere har lidt et alvorligt knæk.

Det mener mere end to ud af tre af de 78 folketingspolitikere, der har deltaget i en rundspørge om politikernes troværdighed foretaget af DR-programmet 'Bag Borgen'.

De seneste to år er tilliden til de danske politikere næsten halveret. I 2011 svarede 60 procent af danskerne i en vælgerundersøgelse, at de havde meget eller ret stor tillid til politikerne. I slutningen af 2013 var det tal dalet til 36 procent i en undersøgelse foretaget A&B Analyse for Altinget.dk.

- Hold igen med løfter

Uoverensstemmelse mellem partiprogram og ført politik - hvad nogen vil kalde løftebrud - er det, flest folketingspolitikere vurderer, er årsag til den dalende tillid.

Det er særligt Socialdemokratiet og SF, der har været beskyldt for løftebrud siden Folketingsvalget i 2011.

Folketingets formand, socialdemokraten Mogens Lykketoft, erkender, at der er en betydelig afstand mellem det, Socialdemokratiet og SF gik til valg på, og hvad der så reelt kunne lade sig gøre efter valget.

(Foto: Anders Laugensen)

Han vurderer, at S og SF under sidste valgkamp kom til at love for meget og ikke har været gode nok til at forklare den politiske virkelighed efter valget til vælgerne.

- Det falder tilbage på partierne selv. Vi skal sige til vælgerne, at vi mener det her, men at vi ikke kan love, at vi kan gennemføre det. Det kommer an på, hvilken styrke I giver os, og hvor gode handler vi kan lave med andre partier, siger han til 'Bag Borgen'.

Hård tone er mindre årsag

Folketingspolitikerne har i rundspørgen haft mulighed for at vægte fire forskellige mulige årsager til, at danskerne har mistet tilliden til politikerne.

De fire mulige årsager er: En hård tone i den offentlige debat. Dårlige personsager om fremtrædende politikere. Partihopperi kommunalt og nationalt. Og uoverensstemmelse mellem partiprogrammer og ført politik efter valget, hvad nogen vil kalde løftebrud.

Godt 74 procent af de 78 folketingspolitikere er enige i, at uoverensstemmelse mellem partiprogram og ført politik i høj grad er årsag til den svækkede tillid.

70 procent mener, at dårlige personsager er en del af forklaringen. Godt halvdelen mener, at også partiskift spiller ind på, mens 43,6 giver en hård debattone en del af skylden.

Du kan se mere om befolkningens faldende tillid til politikerne i 'Bag Borgen' på DR1 21.55 i aften.

FacebookTwitter