Politisk analytiker: Statsministerdrøm er typisk for Løkke - men det bliver ikke let

Lars Løkke skal såvel internt som eksternt kæmpe hårdt for støtte, vurderer Bjarne Steensbeck.

Her vil Lars Løkke Rasmussen gerne stå igen - i spidsen for en regering. Arkivfoto fra 2016, hvor han præsenterede sin nye regering for dronningen. (Foto: Thomas lekfeldt)

Lars Løkke Rasmussen (V) vil være statsminister igen.

Det siger partiformanden i dag på en af sommerferiens sidste dage i en video på Facebook.

Han måtte ellers overlevere statsministeriet til Mette Frederiksen (S) før sommerferien, men kampgejsten er typisk for Lars Løkke Rasmussen.

Sådan lyder det fra Bjarne Steensbeck, DR's politiske analytiker og vært på det politiske magasin Slotsholmen:

- Det er en klassisk Lars Løkke Rasmussen. Bedst som man tror, at manden er ude - vupti, så er han inde igen. Det har vi set gentagne gange i hans politiske karriere, og nu ser vi det simpelthen en gang til.

Løkke Rasmussen fik interne hug for sager om rod i bilagene, men overlevede som formand. (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Jeppe Bjørn Vejlø)

Skal kæmpe for støtten

Under valgkampen udgav Venstre-formanden en samtalebog, hvori han åbnede op for et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet. Et samarbejde som Mette Frederiksen (S) takkede nej tak til.

Og netop flirten med Socialdemokratiet har svækket den støtte fra de andre blå partier, som den 55-årige Lars Løkke Rasmussen får brug for, hvis han vil være statsminister endnu en gang, vurderer Bjarne Steensbeck:

- Jeg tror, at der i støttepartierne er en vis frustration over Lars Løkke Rasmussen ovenpå den her valgkamp, hvor de mener, at han vendte dem ryggen ved at gå i retning af socialdemoraterne.

Men det er ikke kun for at opnå støttepartiernes støtte, at Lars Løkke Rasmussen for alvor skal smøge ærmerne op. Det skal han også for at genvinde støtten internt i sit parti.

- Både i toppen af Venstre og i Venstres bagland er der blandt nogle en mæthed over Lars Løkke. Nogle havde håbet på, at der nu ville komme til at ske noget andet, siger Bjarne Steensbeck.

Venstres to i toppen. Kristian Jensen (t.v.) skal nu gøre op med sig selv, hvor længe han vil vente på formandsposten, siger Bjarne Steensbeck. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Kristian Jensen må vente

Det "andet" kunne være Kristian Jensen, som i dag er næstformand i Venstre.

Kampen om toppositionerne i Venstre har udspillet sig internt længe, men som det ser ud lige nu, står han forrest i køen til at overtage formandsposten efter Lars Løkke Rasmussen, siger Bjarne Steensbeck.

- Opgøret ulmer i den grad i Venstre. For Kristian Jensen og hans støtter har det her været en dag, hvor man har kløet sig lidt i håret og tænkt 'gad vide, hvor længe den mand bliver hængende?', siger han og fortsætter:

- Man skal jo ikke være nogen speciel skarp politisk iagttager for at lure, at Kristian Jensen nok ikke har den bedste dag, og at han jo nok på et tidspunkt må gøre op med sig selv, hvor stor en tålmodighed han egentlig har.

Mandag kan der komme yderligere indikationer på spillet omkring Lars Løkke Rasmussen, når de 43 medlemmer af Venstres folketingsgruppe beslutter de interne ledelsesposter, herunder posterne som gruppeformand og politisk ordfører.

Senere på ugen starter sommergruppemødet, og her kommer der navn på de andre ordførerskaber.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk