Politisk borgfred om Gaza

De politiske partier i Folketinget er blevet enige om en bred fordømmelse af krigshandlingerne i Gaza-området. Danmark har tilbudt at sende politi til at forhindre våbensmuglinger fra Egypten.

Israelere sørger ved begravelsen af Nitai Stern, en af tre soldater, der døde, da en israelsk kampvogn beskød dem ved en fejl. (Foto: Eliana Aponte © Scanpix)

Udenrigsminister Per Stig Møller siger, at de politiske partier i Folketinget nu er enige om at tage afstand fra krigstilstanden i Gaza.

- Der er bred enighed i dansk politik om, at man fordømmer Hamas' raketangreb mod Israel, som har udløst den konflikt, som vi nu er i, og at man tager afstand fra overdreven anvendelse af militære midler, siger Per Stig Møller efter et møde tirsdag i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Dansk politi måske til Gaza

Per Stig Møller fortalte desuden, at Danmark har tilbudt at sende en politistyrke, der skal patruljere grænsen mellem Egypten og Gaza.

Det skal forhindre, at der kommer våben til Hamas, som har magten i Gaza, og som det seneste stykke tid har gennemført adskillige, daglige raketangreb mod Israel.

Den danske styrke vil kunne rykke ind, når en våbenhvile bryder ud i området, og skal i givet fald operere sammen med hollandske og egyptiske kolleger.

S: Et balanceret svar

På forhånd havde Venstre og Dansk Folkeparti krævet, at regeringen tonede rent flag og støttede Israels ret til en landoffensiv mod Hamas, som har opsagt våbenhvilen med landet. Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, roser derfor Per Stig Møller, som "balancerer hensyn til både Palæstina og Israel".

- Jeg er meget tilfreds med udenrigsministerens linje, og en af vores opgaver i dag har netop været at støtte den linje og sikre, at det hverken bliver Venstre eller Dansk Folkeparti, der får indflydelse på Per Stig Møllers linje. Det er hævet over enhver tvivl, at Israel har ret til at forsvare sig, men at der naturligvis også skal være proportionalitet i det svar, siger Helle Thorning-Schmidt.

DF: Tilfreds med støtte til Israel

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er dog tilfreds med, at udenrigsministeren slår fast, at Israel har en "legitim ret" til at forsvare sig, samt at Hamas er en terrororganisation. Søren Espersen mener imidlertid ikke, at det israelske militærsvar er overdrevent eller ude af proportioner og kalder det en "nuanceforskel", at udenrigsministeren opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile.

Søvndal: Per Stig er den forstandige

SF-formand Villy Søvndal støtter Helle Thorning-Schmidts beskrivelse af, at oppositionen bakker op om udenrigsministeren mod Venstre og Dansk Folkeparti.

Søvndal roser Per Stig Møller for at kritisere Israel for overdreven magtanvendelse og for den kritiske humanitære situation i Gaza, hvor ambulancer er blevet bombet.

- Han er den forstandige. Det er en øretæve til Venstre og Dansk Folkeparti, siger Søvndal. Stemmeføringen var høj på mødet, fortæller han.

EL: Læg større ansvar på Israel

Enhedslistens Frank Aaen mener, at regeringen ikke lægger nok ansvar på Israel. Israel skal stoppe blokaden af Gaza, bosættelserne i de besatte områder og muren til Vestbredden. Israel kan presses ved at aflyse handelsaftalen med EU, mener han.

- Men det bliver helt afvist af regeringen, siger Frank Aaen.

Facebook
Twitter