Politisk flertal beder regeringen kulegrave offentlige direktørbonusser

Præstationsbonusser til direktører i Banedanmark og i en region får nu flertal til at kræve en undersøgelse.

SF, S og DF vil nu have regeringen til at undersøge, hvordan bonusser bliver brugt i den offentlige sektor. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Bonusudbetalinger til seks direktører i Banedanmark og til programdirektøren for it-systemet Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden får nu et politisk flertal udenom regeringen til at kræve en kulegravning af området.

Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF, der til sammen kan mønstre et flertal på 90 mandater i Folketinget, vil have finansminister Kristian Jensen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) til at undersøge, hvordan pengene bliver brugt.

Eksemplerne skriger til himlen, mener Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup, der betegner udbetalingen af en bonus for arbejdet med Sundhedsplatformen som en ”Gøg og Gokke-historie”.

- Der er brug for, at regeringen kulegraver det her område. For det skriger jo til himlen, at man giver bonusser for noget, der ikke fungerer.

Gruppeformanden vil derfor nu tage kontakt til de to ministre for at få dem til at redegøre for, hvordan de vil undersøge området.

En undersøgelse giver god mening

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, er også kritisk og støtter ønsket om en kulegravning. Han opfordrer derfor Kristian Jensen til at komme med et bud på, hvordan en sådan undersøgelse kan indrettes.

- Det giver rigtig god mening at lave en undersøgelse af, hvordan man bruger de her bonusser. Det vil være mest logisk, at det som man skal forsvare, det er også noget, man kan forklare.

Kravet kommer efter at DR Nyheder i går kunne fortælle, hvordan seks direktionsmedlemmer i Banedanmark hver havde udbetalt en bonus på mellem 100.000 og 125.000 kroner, selvom Banedanmark i samme periode kæmpede med jernbanehistoriens største anlægsprojekt – det såkaldte signalprogram. Et program der er blevet mindst fire milliarder kroner dyrere og forsinket over flere omgange.

Samtidig blev det afdækket, hvordan direktøren for it-systemet Sundhedsplatformen har modtaget et eftervederlag på 100.000 kroner for at lede implementeringen af det udskældte system.

SF: Bonusser skal ikke hives i en automat

SF’s politiske ordfører Karsten Hønge støtter kravet om en kulegravning på baggrund af sagerne, som han mener giver et indtryk af, at det er blevet en kutyme af udbetale bonusserne i den offentlige sektor.

- Som det er nu, så er det langt hen af vejen sådan en automat, som en chef går hen og trækker i, og så ligger der et øjeblik efter kontanter i lommen. Det er jo ikke meningen.

- Så det vil være en rigtig god ide at få det kulegravet fuldstændigt. Også for at få lagt nogle mere robuste retningslinjer for, hvordan vi gør det her fremover. Der skal ikke være en automatik i, at fordi man har aftalt muligheden for en bonus, at det så automatisk skal omsættes til klingende mønt i baglommen på en chef.

Finansministeriet meddeler, at tildelingen af præstationsbonusser og brugen af resultatløn hører under innovationsminister Sophie Løhdes resortområde. Hun er i dag optaget af at forhandle en ny overenskomst på det statslige område, og har derfor ingen kommentarer.