Politisk flertal bevilger millioner: Udsatte danskere skal have én samlet plan

Alle Folketingets partier på nær Enhedslisten er enige om at afsætte penge til en mere sammenhængende indsats for udsatte borgere.

Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), vil med regeringens udspil "Sammen med borgeren" skabe en mere helhedsorienteret indsats. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Borgere, der slås med komplekse problemer, skal ikke længere være nødsaget til at fortælle deres livshistorie om og om igen over for skiftende sagsbehandlere.

Fremover skal der kun være én plan, én udredning og én koordinerende sagsbehandler.

Sådan lød budskabet i et udspil, der kom i oktober fra innovationsminister Sophie Løhde. Nu har Folketingets satspuljepartier afsat 106 millioner kroner til at realisere udspillet.

- Jeg er rigtig glad for, at vi i satspuljekredsen er blevet enige om at give kommunerne et økonomisk rygstød til arbejdet med at give borgere med komplekse problemer en helhedsorienteret indsats, siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

Dagens politiske aftale lægger blandt andet op til at samle bestemmelser fra syv lovgivninger på tværs af fire af de store velfærdsområder, såsom sundhed- og socialområdet, i en ny hovedlov.

Formålet med hovedloven er, at kommunerne skal kunne tilbyde sammenhængende indsatser, der skal give den enkelte bedre mulighed for at stå på egne ben og komme tættere på arbejdsmarkedet.

- Hvis reformen skal virke og gøre en positiv forskel for borgerne, vil det kræve en ekstra indsats ude i kommunerne. Det kan være dyrt på den korte bane, men i længden betaler det sig, for det giver bedre hjælp til de borgere, der har det allersværest. Og det skal vi hjælpe kommunerne i gang med, forklarer Sophie Løhde.

Nemt på papiret, men...

Hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, roser man regeringens ambitioner om at gøre systemet mindre kompleks.

- Det er lidt af en minirevolution - i hvert fald på papiret. Vi har set gennem lang tid, at der har været to sprog. De udsatte borgere taler ét sprog, og systemet taler et andet sprog. Det her vil gøre det mere enkelt at få velfærdssystemet til at møde borgeren, siger Ulf Hjelmar, der er projektchef i VIVE.

Men han understreger også, at selvom det lyder nemt, så er det ikke helt så enkelt.

- Det ser meget nemt ud på papiret, men det er et meget komplekst system at ændre på. Der er blandt andet flere IT-systemer, der skal laves om, uddyber Ulf Hjelmar.

Facebook
Twitter