Politisk flertal: Der er brug for flere nummerpladescannere

I løbet af tre måneder har scannerne registreret flere end 550.000 nummerplader, hvor politiet kunne konstatere, at der var noget galt.

I efterårsmånederne har 24 nummerpladescannere fanget mere end 550.000 biler, hvor ejerne havde et udestående med myndighederne. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Der er brug for endnu flere nummerpladescannere, som automatisk kan fotografere biler, som eksempelvis kører rundt med efterlyste nummerplader, uden en gyldig forsikring eller som mangler at blive synet.

Det mener et bredt politisk flertal, efter DR Syd i går kunne fortælle, at de 24 kameraer, som befinder sig i grænseområdet og i landets trafikknudepunkter, i efterårsmånederne har fotograferet biler, hvor ejerne havde et udestående med myndighederne, mere end 500.000 gange.

Derudover har mobile kameraer fotograferet mere end 67.000 biler, hvor politiet kunne konstatere, at der var noget galt.

- Det er en fornøjelse at se den effektivitet, som scannerne har medført, og de mange politibetjenttimer, der bliver frigivet. Derfor skal vi i allerhøjeste grad arbejde videre på det og udvide systemet, siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

En lignende melding kommer fra Socialdemokratiet, som indførte scannerne i 2014, mens partiet havde regeringsmagten. Den gang stod de alene ved de danske grænser for at fange menneskesmuglere og kriminelle udlændinge.

Men for et halvt år siden blev ordningen udvidet til hele landet, og i dag har politiet 48 patruljevogne med nummerpladescannere fordelt over hele landet. Desuden har politiet en række stationære scannere.

- Effekten er meget stor, og derfor skal vi altså bruge det i lang højere grad end i dag, siger den socialdemokratiske retsordfører, Trine Bramsen.

Næsten 100.000 biler uden forsikring

Opgørelsen fra Rigspolitiet dækker over perioden september, oktober og november måneder i år. Der først og fremmest afmeldte eller efterlyste nummerplader, som er blevet registreret.

Derudover har kameraerne scannet mere end 150.000 nummerplader, som er tilknyttet personer, der enten har fået inddraget eller frakendt kørekortet, næsten 100.000 biler, som manglede forsikring, og godt 2.000 efterlyste køretøjer.

Derudover kunne Brian Fusing, politiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands politi, i går fortælle, at scannerne også har fanget organiserede cykeltyve, som har forsøgt at smugle et stort antal cykler ud af landet, samt en lastbil der prøvede at smugle 2,5 millioner cigaretter.

Ud over Venstre og Socialdemokratiet er Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet også positive over for ideen om at få endnu flere nummerpladescannere.

- Det er rigtig godt, for det gør det sværere at være kriminel, men lettere at være dansker, fordi man ikke bliver stoppet hele tiden, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

Ændret klokken 17.15: I den oprindelige version stod der, scannerne har "fanget mere end 150.000 bilister, som kørte rundt uden kørekort". Det er ikke korrekt. Kameraerne har derimod scannet 150.000 nummerplader, som er tilknyttet personer, hos hvem førerretten er inddraget eller frakendt ubetinget. Statistikken viser ikke hvem der rent faktisk kører i bilen. Hvis en mand står som ejer og har fået frakendt førerretten, vil det også blive registreret som et hit, hvis hans hustru kører bilen.

FacebookTwitter