Politisk flertal presser Mette Frederiksen til at fremlægge startdato på sms-sletning

Et potentielt alvorligt problem, siger SF om statsministerens sletning af sms-beskeder.

Departementchef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen og Mette Frederiksen under en rejse til Indien for kort tid siden. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) må ud af busken og fortælle, hvornår hun begyndte at slette sine sms-beskeder automatisk.

Sådan lyder det nu fra et politisk flertal i Folketinget.

- Det er højest relevant, vi får at vide, hvornår den slettefunktion blev aktiveret. Jeg synes ikke, vi har fået de tilfredsstillende svar endnu, siger den radikale retsordfører Samira Nawa.

I sidste uge kom det frem, at Mette Frederiksen og tre af hendes nærmeste medarbejdere har indstillet deres telefoner til at slette sms-beskeder automatisk.

Minkkommissionen har ellers bedt om at få udleveret beskederne som en del af deres undersøgelse af, hvad der skete sidste efterår, da regeringen traf beslutingen om at aflive alle mink. Svaret fra Statsministeriet har været, at de var slettede.

Under nogle af de første afhøringer i kommissionen er der blandt andet kommet sms-beskeder fra Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, frem. Men de har kun set dagens lys, fordi de er gemt på andres telefoner.

De interne beskeder mellem de fire topfolk i Statsministeriet er væk.

Justitsministeriet har nu bedt politiet om at genskabe beskederne, hvis det er muligt.

SF: Vi kan stå med et alvorligt problem

Mette Frederiksen vil kun sige, at hun er blevet rådet til at slette sine beskeder af sikkerhedshensyn.

Hun afviser af svare på, hvem der har rådet hende til at gøre det. Eller nok så vigtigt: Hvornår ordningen begyndte.

"Statsministeriet udtaler sig generelt af principielle grunde ikke nærmere om ministeriets rådgivning til statsministeren eller andre interne drøftelser i Statsministeriet.", skriver ministeriet i en mail til DR Nyheder.

Ifølge SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, er det helt afgørende at finde ud af, hvornår sletteordningen blev sat i gang. For skete det i forbindelse med, at minksagen begyndte at rulle?

- Det er klart, at hvis det her er iværksat som et led i at gemme oplysninger for en kommission, der kommer i fremtiden, så står vi med et alvorligt problem, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hvis det kommer frem, at ordningen er kommet i kølvandet på minksituationen, så er det suspekt?

- Det ser i hvert fald ikke godt ud, hvis man har aktiveret denne her slettefunktion, efter at man vidste, at der formentlig kom en kommission. Det, synes jeg, er stærkt problematisk, siger Karina Dehnhardt Lorentzen.

Peder Hvelplund, gruppeformand i Enhedslisten, er også forundret over, at Mette Frederiksen ikke fortæller, hvornår hun begyndte at slette beskeder.

- Det synes jeg ikke, at der er nogen grund til, at det bliver holdt hemmeligt, siger han.

Hør Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun sletter sms-beskeder.

V: Er der et sammenfald med undersøgelse?

Blandt de blå partier lyder der også et samlet krav om svar på, hvornår sletningen begyndte.

- Jeg kan mistænke, at man bevidst har sat denne her slettefunktion til, fordi man vidste, at der var nogle sms’er, som var belastende for én, siger Mette Abildgaard, politisk ordfører for De Konservative.

Gruppeformand for Venstre Karsten Lauritzen undrer sig også.

- Det er mystisk. Det får en til at tænke på, om der kan være et sammenfald mellem, at man i Folketinget beslutter at lave en uvildig undersøgelse, og pludselig opstår ideen så om at slette nogle sms’er automatisk.

- I øjeblikket er vi efterladt med det indtryk, at der er et tidsmæssigt sammenfald med, at vi vil undersøge en meget voldsom beslutning om nedlægning af minkerhvervet, og så denne her nye slettepolitik fra embedsmænd og ministre i Statsministeriet, siger Karsten Lauritzen.

Mette Frederiksen afviste i dag at svare på spørgsmål om sagen, da hun deltog i et pressemøde i forbindelse med klimatopmødet.

- Der er rejst en række spørgsmål, og dem skal Statsministeriet selvfølgelig svare på. Jeg har ikke selv mere at tilføje for nuværende, sagde hun.