Politisk flertal vil gøre det ulovligt at bryde coronaisolation efter udlandsrejsen

Justitsminister Nick Hækkerup har indkaldt til forhandlinger om indrejserestriktioner i løbet af ugen.

Der skal være krav til alle, der vender hjem til Danmark efter en rejse i udlandet. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Hvis du har været i udlandet og vil hjem til Danmark, kan det snart komme til at betyde flere dage i selvisolation.

Der tegner sig nemlig et politisk flertal bag et forslag om at gøre det til et krav, at rejsende skal gå i flere dages karantæne efter ankomsten til Danmark. Bryder du karantænen, skal det koste en bøde.

Både regeringen, SF, De Konservative og Dansk Folkeparti er positive over for idéen, selvom de har forskellige holdninger til, hvordan reglerne præcist skal skrues sammen.

De er dog enige om, at det er afgørende at holde nye mutationer af coronavirus ude af Danmark.

- Hvis folk kommer hjem med den sydafrikanske mutation og spreder den i Danmark, kan det potentielt være rigtig farligt. Hvis man kommer hjem og lader sig isolere, kan vi være sikre på, at man ikke breder smittekæder ud i Danmark, lød det søndag aften fra justitsminister Nick Hækkerup (S), der vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger i den her uge.

Justitsministeren foreslår konkret ti dages isolation ved hjemkomst og mulighed for bøde eller anden straf for at bryde den.

Herunder får du partiernes bud på, hvordan et krav om karantæne kan skrues sammen.

Venstre, sundhedsordfører Martin Geertsen

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Vi vil gerne drøfte nye værktøjer, som vi også ser det i eksempelvis Norge med bødestraf, hvis man ikke selvisolerer efter udenlandsrejser

- Vi ser frem til at høre regeringens konkrete forslag, og så vil vi vurdere vejen frem, men vi er positive, da danskernes sundhed selvfølgelig er afgørende.

SF, sundhedsordfører Kirsten Normann

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Jeg tænker, at vi skal kigge til Norge, hvor der er et krav om effektiv karantæne på ti dage, hvis man kommer fra udlandet. Det er den eneste måde, vi kan være sikre på at fange eventuelle mutationer og smittekæder, inden de er ude i samfundet.

- Vi giver bøder til unge, der holder fester, og det er ikke, fordi jeg har lyst til at svinge med bødeblokken, men jeg har lyst til at sende et signal om, at vi skal tage det her alvorligt.

Konservative, sundhedsordfører Per Larsen

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- I den her meget sårbare situation, vi er i i øjeblikket, så bør man teste dem, der kommer til vores land, og så synes jeg, at de skal være i karantæne i fire dage og så testes igen, inden man kan sige, at de er fri fra corona.

- Vi skal sikre, at folk bliver testet og er i karantæne og bliver testet igen, så vi er sikre på, at de ikke slæber en ny virusvariant ind i landet.

DF, sundhedsordfører Liselott Blixt

(Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Dansk Folkeparti har hele tiden ment, at der skulle være mere kontrol med dem, der rejser ind i landet, så det er rart, at der er flertal for restriktioner.

- Herhjemme er det sådan, at du skal testes på fjerdedagen, hvis du har været sammen med en smittet, og derefter kan du gå på arbejde. Så spørgsmålet er, om det ikke skal være nogenlunde samme model med en test på fjerdedagen.

- Vi kan se, at anbefalingerne ikke er nok, og derfor bliver vi nødt til at lave det til et påbud.

De Radikale og Enhedslisten

Sundhedsordførerne for begge partier vil først høre, hvad myndighederne anbefaler, og om de vurderer, at der behov for yderligere restriktioner på området, før de beslutter sig endeligt.

Facebook
Twitter