Tema Trepartsforhandlinger

Politisk korrespondent forventer aftale om arbejde til flygtninge i dag

Regeringen og arbejdsmarkedets parter nærmer sig en aftale om, hvordan flere flygtninge kommer i dansk job.

Bilka i Aarhus har allerede gang i projekter, der skal hjælpe flygtninge i job. (Arkivfoto). (Foto: Flemming Krogh © Scanpix)

Venstre-regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne nærmer sig enighed om, hvordan flygtninge fremover skal få bedre fodfæste på det danske arbejdsmarked.

Og hvis alt går som planlagt, bliver aftalen præsenteret i dag.

Det siger DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

- Der er flere flygtninge, som skal i gang med at arbejde hurtigt, når de kommer til Danmark. Det er hele idéen med den aftale, som arbejdsmarkedets parter og regeringen er ved at lægge sidste hånd på, siger hun.

Trepartsforhandlinger

Det er et stort ansvar, der hviler på repræsentanterne for regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne, når de går i gang med trepartsforhandlingerne. Succesen ved en sådan forhandling handler i høj grad om at skabe realistiske forventninger til resultatet.

Gå til tema

Udkastet til aftalen indeholder flere elementer, siger den politiske korrespondent.

Flygtninge skal som udgangspunkt betragtes som jobparate, også selvom de ikke har lært dansk.

Virksomheder, der ansætter nyankomne flygtninge, skal have en bonus på op til 40.000 kroner pr. flygtning.

Derudover lægger udkastet op til, at flygtninge i op til to år kan ansættes på en særlig lav uddannelsesløn, der afhænger af overenskomsten.

Det er Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og lønmodtagernes paraplyorganisationen Landsorganisationen i Danmark (LO), som har været med til at lave delaftalen om integration, der indgår i de igangværende trepartsforhandlingerne.