Politisk korrespondent: Ny fiskeriminister er udstrakt hånd fra Løkke til DF

Esben Lunde Larsen har i dag fået frataget fiskeriområdet efter hård kritik.

Esben Lunde Larsen (V) fortsætter som miljø- og fødevareminister, selvom fiskeriområdet er blevet taget fra ham. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Der var ikke nogen vej udenom for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) end at fratage Esben Lunde Larsen fiskeriområdet.

For var Esben Lunde Larsen fortsat som minister for området, kunne regeringen risikere at få endnu flere problemer med ham.

Sådan lyder vurderingen fra DR Nyheders politiske korrespondent, Christine Cordsen.

- På torsdag er der indkaldt til et samråd i Folketinget om de her kvotekonger - altså de velhavende fiskere, der har sat sig på en stor del af fiskekvoterne.

- På det samråd kunne Esben Lunde Larsen risikere at komme i nye problemer og måske også blive truet med fyring igen fra Dansk Folkeparti. Og det har Lars Løkke Rasmussen selvfølgelig ingen interesse i, siger hun.

Altafgørende at opbygge bedre forhold til DF

Meldingen fra statsministeren kommer efter et hæsblæsende forår for Esben Lunde Larsen. Ifølge støttepartiet Dansk Folkeparti og oppositionen havde han ikke orienteret Folketinget godt nok om mulighederne for at dæmme op for de såkaldte kvotekonger.

Og selvom ministeren undskyldte, så valgte et flertal i Folketinget at tildele ham en stor politisk næse.

Ifølge Christine Cordsen er det altafgørende for regeringen at opbygge et bedre forhold til støttepartiet Dansk Folkeparti.

- Statsministeren står i en situation, hvor han har brug for at forbedre forholdet til Dansk Folkeparti, inden en sæson hvor han skal have en masse politik igennem. Derfor har han ønsket at komme med en udstrakt hånd og fjerne en minister, der overhovedet ikke kunne få samarbejdet til at fungere med DFs fiskeriordfører, Ib Poulsen, forklarer hun.

Minister bedre på andre områder

Esben Lunde Larsen fortsætter som miljø- og fødevareminister, selvom fiskeriområdet er blevet taget fra ham.

Det skyldes, at der ikke er de samme problemer på de andre ministerområder, og at det ville være for stor en ydmygelse at fyre ham helt, vurderer Christine Cordsen.

- Det handler i høj grad om, at han lige præcis på fiskeriområdet ikke har kunnet finde ud at få samarbejdet til at køre med DF. Det kører bedre på de andre områder, og derfor har man kun valgt at fjerne det her område, siger hun.

Fiskeriområdet skifter ressort og overføres til Karen Ellemann (V), der allerede er minister for nordisk samarbejde og ligestilling.