Politisk ordfører efter møde med tidligere voldsmand: Jeg har mere ondt af ofrene

De Konservative og Alternativet har forskellige syn på, om strengere straffe er vejen frem.

I et køkken på en Café i Svendborg bliver de konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard og Alternativets retsordfører Carolina Magdalene Maier instrueret i et lave en burger.

Manden bag instruktionen er Mohamed Dibaje. Han har siddet flere år i fængsel for blandt andet grov vold og narkobesiddelse og er netop blevet prøveløsladt og nu ansat i køkkenet på caféen Carlos Kitsch'en, der samarbejder med Kriminalforsorgen.

I aftenens program af Langt fra Borgen skal de to ordførere debattere strengene straffe.

De to partier ligger langt fra hinanden, når det kommer til retspolitik. Regeringen ønsker strengere straffe på flere områder. Blandt andet når det gælder personfarlig kriminalitet som eksempelvis vold.

- Jeg er ikke enig i, at vi straffer vold hårdt i Danmark. Mange danskere husker nok historien om Nanna og hendes kæreste, der blev overfaldet en julenat og tæsket med cykelkæder. De tre voldsmænd fik to måneders betinget fængsel. Det er bare ingenting, og der er noget i min retfærdighedssans, der siger, at det ikke er i orden, siger de Konservatives Mette Abildgaard.

Uenige om resocialisering

Modsat regeringspartiet mener Alternativet ikke, at hårdere straffe er vejen frem, hvis antallet af voldsdømte skal ned.

- Vi ved, at højere straffe ikke fører til færre tilbagefald. Vi skal sætte massivt ind på forebyggelse og resocialisering, og så bliver vi nødt til at tage fornuften med. Vi skal også forstå, hvad der ligger bag. Vi skal spørge, hvordan vi kan hjælpe folk - også gerningsmanden, siger Carolina Magdalene Maier.

Hun mener, at Mohamed Dibaje er et klart eksempel på, at der er behov for at forbedre resocialiseringsprogrammerne.

- Det tilbud han har fået nu, skulle han jo have haft efter første dom, siger hun.

Det er 41-årige Mohamed Dibaje enig i. Efter hans første dom havde han fået nye kontakter i fængslet, og fordi han ikke fik hjælp til at komme væk fra miljøet, fortsatte han med at begå kriminalitet.

- Når man kommer ud fra fængslet, og man gerne vil væk fra det kriminelle miljø, så er man nødt til at afskære sig selv fra al kriminalitet og starte forfra med livet. Men det er svært at sidde alene og vente på, at der kommer noget andet at lave, siger han.

De konservatives politiske ordfører kan godt se, at hjælpen er positiv for Mohamed, men det må aldrig blive en overvejende erstatning for en straf. Hun mener, at det er ofrene, der først og fremmest skal prioriteres.

- Jeg kan sagtens se fornuften i fodlænke, hvis det er i forhold til overtrædelse af færdselsloven. Men jeg kommer aldrig til at kunne acceptere, at vi bruger samfundstjeneste i Danmark til for eksempel folk, der begår vold, siger hun og fortsætter:

- Jeg har lidt følelsen af, at vi tit prøver at gøre gerningsmændene til ofre. Som om det er dem, det er synd for. Og det er det bare ikke. Jeg har mere ondt af de mennesker, som Mohamed har lavet vold imod end Mohamed, siger hun.

Du kan se mere i aftenens Langt fra Borgen, hvor de to ordførere ligeledes møder en tidligere indbrudstyv, der har 700-800 indbrud bag sig. Det er klokken 21.55 på DR1.

FacebookTwitter