Politisk pres på Ane Halsboe: Rejs til VM i Qatar og lav en spektakulær happening

Venstre opfordrer kulturministeren til at trække i en regnbuefarvet spadseredragt.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen var klædt i rødt, da hun så sidste etape af Tour de France på Champs-Élysées. Venstre opfordrer hende til at tage regnbue-farvet tøj på til VM i fodbold i Qatar. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal rejse til Qatar som officiel repræsentant for Danmark i forbindelse med VM i fodbold, der begynder om tre måneder.

Og når hun er dernede, skal hun lave en synlig og opsigtsvækkende happening, der udstiller de manglende menneskerettigheder i Qatar.

Sådan lyder den klare opfordring fra Venstre, som bliver bakket op af SF og Enhedslisten.

Debatten har bølget frem og tilbage i flere måneder, i forhold til om det ville være en god idé, at den danske regering boykottede mesterskaberne.

Men det vil være langt mere effektfuldt at møde op og lave en synlig og opsigtsvækkende protest mod de forhold, som blandt andre migrantarbejdere, kvinder og homoseksuelle bliver udsat for i Qatar, mener Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen.

- Det, der ville vække mest opmærksomhed, var, hvis vi havde en kulturminister, der for eksempel var iklædt en regnbuefarvet spadseredragt og dermed viste sin foragt for den behandling, Qatar yder homoseksuelle, siger Jan E. Jørgensen.

Døde migrantarbejdere og fængsel til homoseksuelle

Værtslandet er længe blevet kritiseret for sin behandling af migrantarbejdere, som blandt andet har været med til at bygge stadioner og infrastruktur til slutrunden.

En undersøgelse, som det britiske medie The Guardian offentliggjorde sidste år, viste, at 6.500 migrantarbejdere fra Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i Qatar, siden landet fik tildelt VM-værtskabet af FIFA tilbage i 2010.

Khalifa International Stadium i Doha er blevet ombygget i forbindelse med VM-slutrunden. Det er et af de otte stadioner, der skal bruges til VM. (Foto: © NASEEM ZEITOON)

For tre måneder siden dokumenterede en rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International fortsatte krænkelser af migrantarbejdere i forbindelse med VM i fodbold.

I årsrapporten fra Amnesty International listes også en række problemer i forhold til menneskerettigheder op. Det er blandt andet manglende rettigheder for kvinder og forbud mod homoseksualitet. Det sidste kan give op til syv års fængsel.

Det er forhold, som det ifølge Jan E. Jørgensen er vigtigt at vise sin protest mod og foragt overfor. Og her er en synlig markering det mest effektive.

- Jeg tror ikke, ret mange ville opdage, at den danske kulturminister ikke sidder på stadion. Men hvis den danske kulturminister sidder der i regnbuefarver, så vil der blive lagt mærke til det. Og det vil være noget, der vil gå verden rundt.

Hvad skulle det gøre godt for?

- Jeg tror, det ville give en masse opmærksomhed, og jeg er sikker på, at de seksuelle minoriteter, der er i Qatar, ville føle det som en hjælp og en håndsrækning. Og det ville være et større statement, end hvis hun valgte at blive hjemme, siger Jan E. Jørgensen.

'Skal være kreativt, modigt og spektakulært'

SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge, synes som udgangspunkt, at det ville være bedst, hvis det danske regering holdt sig væk fra Qatar.

- Vi skal ikke være med til at legitimere en fodboldturnering i et land, der baserer sig på et diktatur og på, at de mennesker, der har bygget de stadions, vi skal spille på, er døde i tusindvis. Derfor er det bedst at blive væk, siger han.

Men han kan godt se idéen i at dukke op og lave en synlig og opsigtsvækkende markering.

- Hvis man kan gøre det tilstrækkeligt kreativt, modigt og spektakulært, så vil det være bedre at deltage end at blive væk.

Venstre og Jan E. Jørgensen foreslår, at ministeren skal trække i en regnbue-minister-dragt. Hvad siger du til det?

- Jeg synes, det kunne være et godt bud på en af de ting, man kunne gøre. Det kunne da være et spændende indslag, siger Karsten Hønge.

Enhedslisten har tidligere arbejdet for sportslig boykot, men mener nu, at den danske regering skal gøre noget stærkt opsigtsvækkende, hvis den vælger at deltage.

- De skal gøre alt for at optræde på en sådan måde, at det bliver bemærket overalt i verden, at Danmark er uenig med den måde, regimet undertrykker ikke bare sine egne borgere, men også migrantarbejderne på, siger kulturordfører Søren Søndergaard.

- Når legene i Qatar er forbi, så skal alle inklusive medierne sige, 'hold da op, der fik Danmark virkelig markeret vores solidaritet med migrantarbejderne og LGBT+.'

- Det er ikke bare et armbånd, vi taler om. Det er noget, der virkelig kan ses og høres og mærkes i hele verden, lyder det fra Enhedslisten.

Minister vil fortsat ikke give svar

Ane Halsboe-Jørgensen vil forsat ikke svare på, hvorvidt regeringen har tænkt sig dukke op som gæster til FIFA-arrangementet i Qatar.

- Det er ikke afgjort, om regeringen er repræsenteret og heller ikke, om jeg er, siger hun.

Men hvorfor er det ikke afgjort? Det har været kendt i 12 år, at der skulle spilles VM dernede?

- Jeg mener, der er to fordele ved ikke at melde ud flere år i forvejen. I det øjeblik, jeg melder ud, så stopper du med at spørge mig, og så er presset herfra til Qatar blevet mindre.

- Den anden del er, at der sker jo også noget i landet. Der er kræfter, der er i gang. Det skylder vi at følge helt op til slutrunden for at vurdere situationen.

- Jeg træffer det valg, der kan gøre den største forskel i kampen for bedre forhold i Qatar.

Har du modet til at bruge den politiske platform, du taler om?

- Det nemmeste ville jo være at sige: 'Det der, det skal jeg ikke røre med en ildtang, jeg bliver hjemme i min sofa og sidder og hepper på landsholdet hjemmefra.' Men det er ikke sikkert, at det er det, som rykker mest.

- Jeg vil gøre mit for, at det faktisk betyder noget, hvis jeg sidder på stadion. Det kan jo have forskellig karakter, og det er noget, jeg diskuterer med mine internationale kolleger.

Ane Halsboe-Jørgensen var på lægterne i Parken, da Danmark sidste år vandt 5-0 over Israel. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Du snakker om at lægge pres på, drive en udvikling, markere noget, men du siger ikke hvordan. Giv et bud?

- Det er et arbejde, som er i gang.

Har du modet til at lave en markering?

- Hvis ikke jeg havde mod, så havde jeg for længst meldt ud, at jeg ikke havde tænkt mig at sidde på det stadion. Jeg mener, det kræver mod at holde diskussionen åben. Og det kan godt være, jeg tager til Qatar, hvis det er det, som gør den største forskel for arbejdstagerrettigheder og homoseksuelles rettigheder.

Venstre mener, du skal møde op i en regnbuefarvet spadseredragt. Vil du det?

- Hvis jeg tager af sted, bliver det for at bruge det til noget og påvirke noget. Og det vil ikke være for at bilde nogen ind, at jeg har haft et møde et sted. Så er det, fordi jeg mener det, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

VM i fodbold i Qatar afholdes fra 20. november til 18. december i år.