Politisk pres på regeringen: Få de evakuerede fra Afghanistan hurtigere ud af modtagecentrene

Hotel i Kolding står klar til at ansætte evakuerede fra Afghanistan, så snart de må.

De fleste evakuerede fra Afghanistan opholder sig her i Center Sandholm. Arkivfoto. (Foto: Nikolai Linares © Ritzau Scanpix)

De personer, der er blevet evakueret fra Afghanistan, og som ikke er danske statsborgere, er blevet indkvarteret på modtagecentre i Danmark, eksempelvis Center Sandholm.

Her skal de bo, indtil Folketinget vedtager ny lovgivning, der skal give dem to års særlig opholdstilladelse i Danmark, som et flertal blev enige om tidligere på måneden.

Den lovgivning vil regeringen først fremlægge, når Folketinget åbner igen til oktober, så indtil da bliver de boende på centrene - uden eksempelvis at måtte arbejde.

Men der er ingen grund til at vente til oktober, lyder det fra regeringens støttepartier - SF, Enhedslisten og De Radikale - der vil have regeringen til at få dem hurtigere ud af centrene og ud til en mere almindelig hverdag.

- Lad os nu få dem ud. I dag taler man om, hvor meget arbejdskraft vi mangler. Her kommer nogle mennesker, der gerne vil ud og arbejde. Og lad os også få børnene ud i skolerne med det samme.

- Vi vil allerede i næste uge tage initiativ til, at ministeren skal få de her mennesker ud hurtigst muligt, siger SF's gruppeformand, Jacob Mark.

Røde Kors bakker op

De Radikales Martin Lidegaard følger trop.

- Hvis nogen er klar til at komme ud i det danske samfund med det samme, så skal vi da ikke stå i vejen. Det ville være en kæmpe gevinst for os.

- Jo længere man sidder stille på et opholdscenter, jo sværere er det at blive integreret, siger han.

Også hos Røde Kors, der driver modtagecentrene, som de evakuerede nu opholder sig i, er man enig i, at de hurtigst muligt skal ud i samfundet. Rigtig mange af de voksne er nemlig klar til at komme ud og arbejde, lyder det fra asylchef Anne la Cour.

- De vil rigtig gerne, og den vilje og energi skal vi bruge hurtigst muligt, siger hun.

Asylchef Anne la Cour vurderer, at mange af de evakuerede er klar til at komme ud i samfundet og arbejde.

Ifølge hende kommer de evakuerede med mange forskellige kompetencer.

- De har lavet mange forskellige ting. Mange har været ansat på ambassaden, så der er alt fra kokken til kontorpersonale, sikkerhedsfolk og økonomimedarbejdere. Det er en meget sammensat gruppe.

Hun håber, at der står virksomheder klar til at tage imod dem, så snart de kan flytte ud af modtagecentrene og forsøge at komme i arbejde.

Hotel er klar

Og det ser det ud til, at der gør. På Hotel Koldingfjord er direktør Peder Madsen i hvert fald parat.

- Når de nu er kommet på plads og har fundet deres ben i Danmark, så er vi klar til at tage imod dem, siger han.

- Jeg er jo fra servicebranchen, hvor vi har brug for mange forskellige jobfunktioner. Det kan være rengøring, opvask, servering og så videre. Og i takt med at de lærer mere dansk, kan det også være andre jobfunktioner. Så der er mange muligheder, siger han.

På Hotel Koldingfjord kunne direktør Peder Madsen godt bruge flere medarbejdere, eksempelvis til opvask.

Hotellet har senest haft gode erfaringer med at ansætte syriske flygtninge, der er kommet til Danmark.

- For mig er det helt grundlæggende vigtigt, fordi vi står og mangler arbejdskraft. Vi har manglet medarbejdere hele sommeren, og vores og andre brancher kommer til at mangle arbejdskraft, så derfor hilser jeg det velkommen med nye danskere, siger han.

Fra hotellerne og restauranternes brancheforening, Horesta, lyder det da også, at sådan vil det generelt være i hele branchen. Der mangler nemlig medarbejdere, og man har i forvejen gode erfaringer med at ansætte eksempelvis de flygtninge, der kom til Danmark fra Syrien, siger politisk chef Kirsten Munk.

Minister håber på forståelse

Men som lovgivningen er lige nu, er der ikke mulighed for, at de evakuerede afghanere kan komme ud af modtagecentrene. Det skal altså først vedtages i Folketinget.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har ikke villet stille op til et interview, men har svaret på støttepartiernes pres i en skriftlig kommentar.

- Nu er der ankommet nogle afghanere, som har hjulpet vores ambassade og soldater, til Danmark. De er indkvarteret på forskellige centre, hvor de får tre måltider mad om dagen, den nødvendige sundhedspleje, de kan få psykologhjælp, og børnene kan komme i skole.

- Vi arbejder på højtryk med at udarbejde et lovforslag, som regeringen vil fremsætte så snart som overhovedet muligt. Lige nu er der efter omstændighederne ro på, og jeg håber på forståelse for, at vi ikke haster et kompliceret lovforslag igennem med risiko for sjusk, skriver ministeren.

Men det møder ikke den store forståelse hos Enhedslistens Rosa Lund.

- Jeg synes, Mattias Tesfaye gør det meget mere kompliceret, end det egentlig er.

- Der er tale om mennesker, der er flygtet hertil fra Afghanistan, og som der ikke er udsigt til skal tilbage til Afghanistan. Så jeg kan ikke se det komplicerede i at få dem ud i kommunerne nu, siger hun.

Regeringen har varslet, at lovforslaget bliver fremlagt, når Folketinget åbner til oktober.

Facebook
Twitter