Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Politisk redaktør: Konservative risikerer at falde ned som lam

Partiet står i en vanskelig position, inden landbrugspakken skal forhandles endeligt på plads, lyder vurderingen.

De Konservative kræver flere grønne tiltag i landbrugspakken. (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

Det bliver svært for De Konservative at komme gennem de næste dage uden at få én over næbbet.

Sådan lyder vurderingen fra DR’s politiske redaktør, Uffe Tang, inden der i dag afholdes både høring og samråd med miljøminister Eva Kjer Hansen (V) om den omstridte landbrugspakke, som ventes endeligt vedtaget torsdag.

- De er i fare for at have stillet sig et sted, hvor de springer op som løver og falder ned som lam, fordi de ikke rigtig har noget at spille med, når de har sagt, at de vil stemme for, men at de bare gerne vil have lidt mere ovenpå, siger han.

De Konservative krævede at få pakken genforhandlet, efter at det kom frem, at den måske ikke var så god for miljøet, som ministeriet først gav udtryk for. Men samtidig har partiet garanteret regeringen, at det vil stemme for pakken.

Fokus på landbrugspakken

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) og regeringens landbrugspakke er i fokus flere gange i dag.

Klokken 10 er der eksperthøring med embedsmænd og forskere om landbrugspakken. Det varer til klokken 13.

Klokken 14.30 er ministeren kaldt i samråd, hvor hun skal på spørgsmål om den kritik, der er rejst om landbrugspakkens miljøpåvirkning.

Torsdag ventes landbrugspakken at blive endeligt vedtaget i Folketinget af et smalt flertal bestående af partierne i blå blok.

Ifølge Uffe Tang bliver De Konservative fanget af de hensyn, partiet tager, fordi det vil ses som et ansvarligt parti.

- Det Konservative Folkeparti vil ikke være et parti, der løber rundt og vælter ministre hver anden dag. De vil ses som et ansvarligt parti, der er klar til at bakke op om regeringen, også når det er svært, siger han.

Derfor står de som en lus mellem to negle, når de pludselig kræver at få mere ud af landbrugspakken, men samtidig har sagt, de vil stemme for.

- De vil godt blæse og helst ikke få det til at se ud, som om de har mel i munden, siger Uffe Tang.

Han vurderer, at enten får De Konservative en over næbbet og kommer til at stemme for - uden at få noget igen - eller også finder man et eller andet, man kan drysse ud over pakken.

- I et eller andet omfang kommer De Konservative ret let til at stå tilbage som nogle, der taber den her armlægning, siger han.

Men han er sikker på, at aftalen bliver vedtaget til tredjebehandlingen i folketingssalen torsdag.

- Det tror jeg næsten, jeg kan garantere, siger Uffe Tang.