Politisk redaktør: Lykketoft er kendt som en hård nyser

Men med sin skarpe tale bevæger han sig dog uden for de demokratiske spilleregler, lyder vurderingen.

Mogens Lykketoft kalder i talen statsminister Lars Løkke Rasmussen for 'en lille svindler'. (Foto: MUHAMMAD HAMED © Scanpix)

Den tidligere formand for Folketinget og nuværende formand for FN's Generalforsamling, Mogens Lykketoft, er kommet i modvind, efter at en tale fra hans 70 års fødselsdag er blevet lækket til Berlingske.

I talen kritiserer Lykketoft i skarpe vendinger både politiske med- og modspillere. Men det er ikke noget nyt, at Mogens Lykketoft taler med store ord.

- Det er ikke ukendt, at Mogens Lykketoft kan være en hård nyser. Også under sin egen socialdemokratiske regering var han ude med en hård intern kritik, siger DR’s politiske redaktør, Uffe Tang.

I talen kalder Mogens Lykketoft blandt andet den nuværende regering for usympatisk og Lars Løkke Rasmussen for ’en lille svindler’, mens han kalder den tidligere SR-regering for profilløs.

Og det er alligevel usædvanligt i dansk politik, hvor man plejer at afholde sig fra så markante personangreb.

- Normalt er det sådan, at politikere på det her niveau respekterer hinanden og respekterer, at andre har magten, og så må man tage den politiske kamp om det.

- Det er en meget hård og nedværdigende måde at gøre det på, og det ligger lidt uden for de demokratiske spilleregler, siger Uffe Tang.

Ingen særlige konsekvenser

Selvom det er en uheldig sag for Mogens Lykketoft, forventer Uffe Tang ikke, at det vil få konsekvenser for den tidligere socialdemokratiske formand, da tiden i dansk politik ligger bag ham.

- Vi har mest af alt at gøre med en dumhed, som han vil fortryde, men som ikke får nogle særlige konsekvenser, siger Uffe Tang.

Han regner heller ikke med, at de borgerlige politikere vil tage sig særligt meget af de hårde ord, ligesom Helle Thorning-Schmidts regering er vant til at ryste på hovedet af Lykketofts udtalelser.

Men der, hvor det kan gøre ondt, er måske i den socialdemokratiske kontekst, hvor Mogens Lykketoft stadig har en form for menighed, der husker ham tilbage fra 90’erne som en stor mand.

- Han har haft en fremragende politisk karriere, og når han siger, hvad der er ret, så er der måske nogle, som hører efter. Derfor er det måske noget, man kan komme til at slås med på de indre linjer, siger Uffe Tang.