ANALYSE: 6 områder, hvor Mette Frederiksen har flyttet S på to år

Mette Frederiksen synes selv, hun har bragt S i en "ny retning" på flere punkter i de to år, hun har været formand for S.

Efter at have stået i spidsen for Socialdemokratiet i to år sidder Mette Frederiksen solidt på sin formandspost. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Da Mette Frederiksen for to år siden blev ny formand for Socialdemokratiet, var det bemærkelsesværdigt, at partiet igen fik sit rigtige navn tilbage, nemlig Socialdemokratiet.

Ganske vist var navneskiftet til "Socialdemokraterne" aldrig blevet helt konsekvent gennemført, det stod eksempelvis ikke på stemmesedlen ved et eneste valg. Men det var alligevel slået ret godt igennem, og derfor var det oplagt for Frederiksen at signalere vejen tilbage til en mere klassisk udgave af partiet ved at afskaffe "..erne" og gå tilbage til ".iet". Så det gjorde hun.

DR's politiske analytiker Jens Ringberg

Jens Ringberg er journalist og politisk analytiker i DR Nyheder. Han analyserer løbende den politiske situation her på dr.dk - og på DRs kanaler på radio og tv. Ringberg er således i studiet, når DR2 dækker de vigtigste politiske begivenheder, som Folketingets åbning, politiske landsmøder, regeringsrokader, spørgetime og vigtige pressemøder.

Se profil

Ny retning

Nu er der gået to år med Mette Frederiksen i spidsen for Socialdemokratiet. Status er, at hun sidder yderst solidt på sin formandspost, at der er yderst lidt intern uro i partiet, men også at Mette Frederiksen punkt for punkt har flyttet Socialdemokratiet.

Det synes hun også selv, fremgår det af et interview i Slotsholmen på P1, der sendes torsdag formiddag:

- Vi har taget nogle vigtige skridt i en ny retning i de to år, men de er forankret i 140 års historie.

Mere rødt

Nogle af disse skridt er synligt forskellige fra kursen under Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon. Det gælder eksempelvis afvisningen af økonomiske reformer med fokus på arbejdsudbud og Frederiksens opgør, i en stor kongrestale, med New Public Management som redskab i styringen af den offentlige sektor.

Spørgsmålet er, om man på den baggrund kan sige, at Socialdemokratiet er blevet mere rødt under Mette Frederiksens ledelse. Svaret i Slotsholmen på P1 lyder:

- Det tror jeg godt, man kan i nogle tilfælde - i hvert tilfælde mere klassisk socialdemokratisk. Det betragter jeg som noget positivt.

Ændret kurs

Derudover er S-formanden ikke meget for at sætte farvekode på sit politiske forandringsprojekt. Og det er nok heller ikke meningsfyldt at sætte eksempelvis hendes nye udlændingepolitiske strammerkurs ind i en traditionel højre-venstre skala. Men udlændingepolitikken er vigtig på listen over områder, hvor Mette Frederiksen har flyttet sit parti på to år.

Her i korte punkter:

* Udlændingepolitik. Socialdemokratiet ligger på linje med den borgerlige regering og Dansk Folkeparti i det fleste udlændingepolitiske spørgsmål, fraregnet diskussionen om den såkaldte integrationsydelse, hvor Mette Frederiksen også har antydet, at partiet kan være villig til at se på nye modeller, men uden at det rammer flygtninges børn.

* Samarbejde med Dansk Folkeparti. Markant tættere nu end for to år siden, kulminerende med det berømte 3F-dobbeltinterview i Folketingets Samtaleværelse.

* Reformpolitik. En række topsocialdemokrater har i interview og taler gjort op med tanken om økonomiske reformer, der har til formål at få flere til at arbejde mere - det såkaldte arbejdsudbud.

* Offentlig sektor. Mette Frederiksen har tordnet mod New Public Management. Samtidig vil partiet afskaffe et to procents produktivitetskrav i regionerne - men kritiseres for ikke at ville gøre det omgående.

* Uddannelse, ikke mindst akademiske og videregående uddannelser. Socialdemokraterne og Mette Frederiksen stod på mål for det omdiskuterede uddannelsesloft, der også blev kritiseret internt. Senere har partiformanden bakket op om folketingsmedlem Kaare Dybvad, der i en bog kritiserede, at der er for meget fokus på videregående uddannelser og for få ressourcer til erhvervsuddannelser.

- En ny regering har ikke uanede midler. Vi skal prioritere. Og i mange år er pengene primært gået til dem med meget lange uddannelser, siger Mette Frederiksen i Slotsholmen på P1.

* EU. Mette Frederiksen har flere gange udtalt sig skeptisk over for EU-samarbejdet, frem for alt princippet om arbejdskraftens fri bevægelighed. Det er et grundlæggende princip - "men det er endnu mere grundlæggende, at vi passer på danske lønmodtagere", siger S-formanden.

År tre begynder med gode meningsmålinger

Hun tager hul på sit tredje formandsår med gode meningsmålinger, og dermed gode muligheder for at være statsminister, når de næste to år er gået. Hvor stærkt hendes ændringer i Socialdemokratiets linje slår igennem, hvis partiet får regeringsmagten, er umuligt at forudsige i dag.

Dels afhænger det af valgresultatet og magtforholdene i Folketinget, og forholdene i Rød Blok kan godt blive brogede efter næste valg. Dels ser verden tit lidt anderledes ud fra et ministerkontor end udefra.

Mette Frederiksen var gæst i "Slotsholmen på P1" torsdag den 29. juni.
http://www.dr.dk/radio/p1/slotsholmen/slotsholmen-24