ANALYSE: Alternativet mangler nogen at danse med på Christiansborg

Alternativets årsmøde var præget af fremgang og stor optimisme - den politiske hverdag er noget mere grå

Alternativet holdt i weekenden årsmøde i silopakhuset Dok 5000 i Odense i dag. 700 medlemmer var mødt op. (Foto: © Asbjørn Sand, Scanpix)

Først lidt business-nyt: Danmark fik et nyt forlag i weekenden; lanceret af folk med store planer, høje ambitioner og en ukuelig tro på fremtiden.

Rigtigt gættet! Alternativet lancerede "Alternativet Forlag" i forbindelse med sit årsmøde i Odense. Første bog er "Love is in the air" om partiets fødsel og første tid. På programmet en lang række andre bøger samt film, musik og så videre. Alternativet er også langt fremme med planer om et selvstændigt medie med nyheder og debat.

Alternativet med tilbud på alt

På længere sigt pusler man med tanker om en webshop med bæredygtige produkter. Helt ude i horisonten...ja, helt ude i horisonten er der nærmest ingen grænser, ifølge politisk ordfører Rasmus Nordquist, der har talt om både tænketank og telefonselskab som mulige Alternativet-satsninger.

Foreløbig er forlaget en realitet - lanceret på et årsmøde, hvor stifter, hovedperson og politisk leder Uffe Elbæk undervejs skrev Alternativet ind i danmarkshistorien som arvtagere efter højskolebevægelsen, andelsbevægelsen og arbejderbevægelsen. Bevægelser, ikke mindste arbejderbevægelsen, der også havde tilbud til mange dele af folks liv - forlag, medier, butikker og så videre.

Politisk vokseværk

Selvtilliden og sammenholdet fejler intet hos Alternativet, der har rundet 10.000 medlemmer, står til at få et to-cifret medlemmer af Folketinget ved næste valg, har kig på borgmester- og rådmandsposter ved kommunalvalget i 2017. Og som holdt årsmøde i Odense uden væsentlige problemer - selv om det politiske vokseværk gør nogle nervøse for, at toppen på Christiansborg glemmer baglandets flokke af idealister og aktivister uden fast løn og adgang til salat-buffetten i Snapstinget.

Elbæk lovede at huske alt dette. Han pointerede atter engang på årsmødet, at det er alt for primitivt at omtale Alternativet som "et parti" - ja det er slet og ret forkert. Vi taler om en bevægelse, en idé, en retning, en platform.

Christiansborg

Måske lugter "parti" også for meget af Christiansborg og politik på den gammeldags, kedelige, jakkesætagtige måde. Og hørte man nøje efter Elbæks tale på årsmødet i Odense, så afspejlede den også, at Alternativet ikke er begejstret for tingenes tilstand på Christiansborg.

Det er nok for plat at sige, at Alternativet har ondt i Borgen - men det kunne se ud, som Alternativet er kommet til den mindre sjove del af tilvænningen til livet som parlamentarisk aktør, udpeget af 168.788 danskere.

Statsministerspørgsmålet

Én ting er Blå Blok og regeringen, der ifølge Uffe Elbæk "gør alting forkert".

En anden ting er medierne, der bliver ved med at spørge Uffe Elbæk og Alternativet, hvem der skal være statsminister, hvis Lars Løkke Rasmussen taber næste valg. Og som ikke holder inde, selv om de får at vide, at Alternativet ikke vil pege på en borgerlig - eller ad åre på Uffe Elbæk selv.

En tredje ting - og nu nærmer vi os det mere kritiske - er, at Socialdemokratiet holder en ganske hård tone over for Alternativet. Først kaldte Henrik Sass Larsen Alternativet et rundkredssnakkende bluff-nummer. Og dagen før årsmødet gennemgik Magnus Heunicke i Information Alternativets parlamentariske bedrifter - og endte med en karakter i den meget lave ende.

Det var, forstod man på Heunicke, håbløst, at Alternativet forlod gymnasieforhandlingerne meget hurtigt. At man ikke ville lukke det meget omtalte, mulige, skattehul til solceller. Et klart tegn på manglende evne til at tage ansvar.

Efterlyser R og SF

Værre endnu: Den er også gal med SF og de radikale, selv om de ikke skælder så højt ud. Men Uffe Elbæk sagde det direkte i Odense: Det er kun til Enhedslisten, Alternativet for alvor har fået etableret et godt, harmonisk og tillidsfuldt samarbejde.

Tallene fortæller også, at de to partier stemmer sammen meget ofte. Dét understreger, at det er så som så med Alternativets direkte indflydelse på ret mange politiske spørgsmål - men det er ikke det interessante lige her. Det væsentlige er, at der er betydelig afstand mellem Alternativet og tre ud af de fire partier i oppossitionen.

Mangler dialog

I hvert tilfælde er der alt for lidt dialog, ifølge Elbæk - som kalder det "helt afgørende" for et skifte ved næste valg, at partierne i oppossitionen "set godt ud, når de står ved siden af hinanden" og ser ud, som om de kan finde løsninger sammen.

Unægteligt et andet perspektiv end Henrik Sass Larsens og Mette Frederiksens gentagne understregninger af, at alle større beslutninger helst skal tages sammen med Venstre og andre borgerlige partier - uanset om Socialdemokratiet skulle få regeringsmagten igen. Med hjælp fra Alternativet.

Målet er 9,9 procent

Det går godt for Alternativet, og årsmødet i Odense blev formentlig et skridt på vejen mod endnu mere succes og stigende tilslutning. Og de står sammen i idealistisk harmoni, alternativisterne. Derimod står de ret alene i den barske magtpolitiske verden, der hedder dansk politik på Christiansborgmåden.

Dér tæller først og fremmest mandaterne og helst de afgørende af slagsen. Alternativets ambition er 9,9 procent af stemmerne ved næste folketingsvalg - dét vil da også alt andet lige gøre det noget nemmere at råbe de andre partier op med alternative forslag og tanker.