ANALYSE Balladen om boligydelsen - hvordan man helst ikke skal lave politik

Forløbet omkring finanslovens besparelser på boligydelser har ikke været udtryk for det bedste politiske håndværk, skriver Jens Ringberg.

Torsdag vedtages finansloven for 2016 - med hængeparti i forhold til boligydelsen. Dermed kan julefreden sænke sig over såvel Christiansborg som pensionisthjem landet over, skriver Jens Ringberg.

Det var lige før, det virkede logisk, da det i dag blev kendt, at der var rod med udbetalingen af boligydelse til 325.000 modtagere fra 1. januar.

Eller. Rod var der sådan set ikke. Systemet fungerede bare. Udbetaling Danmark havde i egen optik udvist rettidig omhu ved at ændre i boligydelsen til de pågældende - for der var jo indgået et politisk forlig om finansloven for 2016. Med virkning fra nytår.

Oven i købet er dette tiltag ifølge Udbetaling Danmark sket "efter aftale med staten, og både embedsmændene i Finansministeriet og de politiske forhandlere har løbende været orienteret om dette".

Som der står i Udbetaling Danmarks præcist formulerede brev til sine bestyrelsesmedlemmer, der nok i USA ville falde ind under kategorien "cover my ass".

Business as usual

Bureaukraterne i Udbetaling Danmark gjorde bare det, som bureaukrater gør - de parerede ordre. Og de regnede med, at der var styr på tingene på Christiansborg og omliggende bygninger. Det var der bare ikke. Og det er det helhedsindtryk, der står tilbage efter de seneste 3-4 ugers ballade om boligydelsen. Håndværket har ikke været i top, og derfor var det ikke overraskende, at endnu en ting ikke helt spillede.

Lige en indskudt bemærkning: Finansministeren og hans forhandlingsfæller har onsdag understreget, at de ikke var orienteret om, at Udbetaling Danmark satte sig i svingninger. Sagen er således uopklaret. Hvilket nærmest kun forstærker det rodede indtryk.

I første omgang var alt efter bogen

I hvert tilfælde er forløbet helt usædvanligt.

Ganske vist var tiden efter folketingsvalget den 18. juni travl i ministerierne - sådan må det være, når en ny regering rykker ind, og en ny politik skal udmøntes. Men lovmøllen maler stabilt her i landet. Og da regeringen i slutningen af september præsenterede finanslovsforslaget, var der et afsnit med om besparelser på boligydelsen, inklusiv de beregninger og tal, der altid følger med. Efter bogen.

Derfor så altså også planmæssigt ud, da forhandlingerne om finansloven kom i gang - i hvert tilfælde på overfladen. Der blev forhandlet.

Der var en vis diskussion og nogle indvendinger og høringssvar om dele af regeringens forslag, blandt andet det med boligydelsen - man kunne sagtens høre det, hvis man slog ørerne ud. Der kom høringssvar. Og til sidst kom der et forlig ud af alle anstrengelserne.

Smuk finanslov eller..

Det var smukt, sagde Anders Samuelsen (LA). Det største parti, Dansk Folkeparti, mente, at aftalen var hæderlig. Men en aftale var det, inklusiv delen med boligydelsen, og så plejer sagen at være lukket. Man begynder ikke forfra.

Modsat denne gang. Det trak op til storm, efterhånden som vedtagelsen af finansloven nærmede sig. Først og fremmest rettet mod Dansk Folkeparti, der først afviste al kritik - men derefter forsøgte at omfavne al kritik, ikke mindst fra Ældre Sagen.

En organisation, der ellers sjældent står DF fjernt - men nu har måttet tage ordet på samtlige medieplatforme for at præcisere, at man havde advaret DF og de øvrige forligspartier mod finanslovens indgreb over for boligydelsen.

Blå hjælp til DF

Til sidst måtte resten af Blå Blok ud i en redningsaktion for blokkens største parti, Dansk Folkeparti. Partiet kunne ikke leve med kritikken og påmindelserne om, hvad der var sagt i valgkampen om de ældres boligydelse.

Det førte til enigheden mellem finanslovspartierne tirsdag, på randen af vedtagelsen af finansloven - i form af en politisk aftale, der ikke er ganske klar, og ikke sætter punktum - men skubber problemerne ind i det nye år.

Dér skal det så diskuteres, hvad det betyder, at man skal "søge at udmønte budgetreguleringen indenfor boligydelsesområdet", som der står i aftalen. Det betyder frit oversat, at man skal finde ud af, om man alligevel måske kan finde nogle penge på boligydelsen. Eller om man skal finde på noget helt andet.

Tid til eftertanke

Fortsættelse følger - og dét er sjældent positivt, når man som politiker eller politisk parti er ude i problemer.

Torsdag vedtages finansloven for 2016 - med hængeparti i forhold til boligydelsen. Dermed kan julefreden sænke sig over såvel Christiansborg som pensionisthjem landet over.

Samtidig kan partierne i blå blok, og især DF, evaluere forløbet fra præsentationen af finanslovsforslaget i september, over debatten om boligydelse de seneste uger, frem til hasteaftalen tirsdag - og til vedtagelsen torsdag.

Mon ikke de vil forsøge at undgå en gentagelse, sådan lige med det samme. Balladen om boligydelsen har vist, hvordan man helst ikke skal bedrive politik.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk