ANALYSE: Dansk Folkepartis tur fra valgsejr til vælgerkrise

Dansk politiks stærke mand, DF-formand Kristian Thulesen Dahl, står med højst tre måneder til valget midt i sit partis hidtil alvorligste vælgerkrise.

Hvis det ikke lykkes DF-formand Kristian Thulesen Dahl at få stoppet vælgerflugten meget hurtigt, kan de næste valgfester blive en mat omgang, lyder analysen fra Christine Cordsen. Arkivfoto (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Ved valget i 2015 var det Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti, der sikrede en forslået og groggy Lars Løkke Rasmussen (V) nøglerne til Statsministeriet.

- Vi har ikke haft det valg, vi drømte om, måtte Løkke erkende, da han om natten ankom til Venstres valgfest i Landstingssalen på Christiansborg.

Venstre havde mistet 262.537 vælgere og 13 mandater.

En etage under – i Folketingets kantine, Snapstinget – fejrede Dansk Folkeparti sit bedste valg nogensinde. Kristian Thulesen Dahl havde i sit første folketingsvalg som partiformand tiltrukket 305.020 nye vælgere og gjort DF til det største borgerlige parti.

Alliancen med Mette Frederiksen

Hos Venstre blev katastrofestemningen dulmet af udsigten til trods alt at kunne danne regering.

Og hos Dansk Folkeparti var sejrsfesten også startskud til en vanskelig politisk balancegang. Skulle partiet gå i regering med Venstre? Og hvis ikke, hvordan skulle et stort og stærkt DF så håndtere at være støtteparti for en lille og svag V-regering?

Et af svarene blev at alliere sig med Socialdemokratiets nye formand, som straks tog fat på at rykke sit parti til højre i udlændingepolitikken og til venstre i den økonomiske politik.

Samtidig udviklede Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl hurtigt et godt personligt forhold.

Når de to stod sammen, kunne de forhindre Løkkes regering i at komme igennem med sin politik, og de kunne tvinge regeringen til nye politiske initiativer.

Den nye kongemager

Thulesen Dahl har i den grad formået at fremstå som dansk politiks stærke mand – uden at have nøgler til en ministerbil og uden for alvor at true Løkke som statsminister.

På den lidt længere bane har DF-formanden arbejdet på at blive dansk politiks nye kongemager. Manden i midten, der kan gå til begge sider, og bestemme, hvem der skal være statsminister.

Thulesen har åbenlyst flirtet med at hjælpe Mette Frederiksen ind i Statsministeriet efter næste valg, hvis hans plan A – blåt flertal bag Løkke – skulle glippe.

- Du kender mit telefonnummer, Mette, som Thulesen sagde i sin tale til partiets årsmøde sidste år.

Vælgerne går til Socialdemokratiet

Men måske har DF-formanden samtidig fået signaleret til vælgerne, at det er helt ok at stemme på Socialdemokratiet. I årevis har S og DF kæmpet om de samme vælgere, og i mange år har det været DF, der stjal vælgere fra S.

Ovenikøbet kunne valgforskerne tidligere se, at hvis vælgere først var rykket fra S til DF, så var det meget, meget svært for Socialdemokratiet at hente dem tilbage.

De seneste meningsmålinger fra Epinion tyder nu på, at trafikken er vendt. Dansk Folkeparti mister ni procent af vælgerne fra sidste valg til Socialdemokratiet, mens blot to procent vandrer fra S til DF.

Knap 200.000 vælgere på vej væk

Alliancen med Mette Frederiksen kan måske også få borgerlige DF-vælgere til at overveje deres stemme. Flere partier har i den nyere politiske historie gjort sig den erfaring, at det koster stemmer, hvis der opstår usikkerhed om, hvem man vil gøre til statsminister.

Under alle omstændigheder står Kristian Thulesen Dahl lige nu – med højst tre måneder til valget - midt i den alvorligste vælgerkrise i Dansk Folkepartis snart 25 år lange historie. Ikke at der er så meget at sammenligne med, for DF har stort set kun oplevet fremgang.

Epinion har beregnet, at knap 200.000 vælgere lige nu angiver, at de vil forlade DF. Altså langt fra alle dem, som Thulesen vandt for fire år siden. Men de politiske realiteter er, at man bliver målt efter sit sidste valg. Også selv om det var exceptionelt godt.

To svære valg venter

På den skala har Thulesen udsigt til to svære valgnederlag i løbet af foråret. Et ved folketingsvalget og et ved europaparlamentsvalget, hvor Morten Messerschmidt for fem år sikrede DF et fantastisk valg, der næppe kan gentages.

Hvis det ikke lykkes DF-formanden at få stoppet vælgerflugten meget hurtigt, kan de næste valgfester blive en mat omgang.

Og fortællingen kan meget vel blive, at det i høj grad var Kristian Thulesen Dahl, der kostede Lars Løkke Rasmussen statsministerposten.

Facebook
Twitter