ANALYSE: Frederiksens nye program er 'S-classic' med et nyt skud udlændingepolitik

S-medlemmerne har fået tryghed og bæredygtighed, og partiformanden har fået sin politiske linje bekræftet i det nye S-program.

S skriver udlændinge ind i partihistorien Socialdemokratiet offentliggør søndag et udkast til det blot syvende principprogram i partiets historie. For første gang er udlændingespørgsmålet med. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Meget skal gå galt - nej, alt skal gå galt - hvis ikke Mette Frederiksen søndag den 17. september skal forlade Aalborg Kultur- og Kongrescenter som en styrket S-formand - hvis det ellers er muligt.

Med maksimal opbakning til sin personlige ambition om statsministerposten - og med et nyt socialdemokratisk principprogram, der ned i alle detaljer afspejler den kurs, hun har sat som partiformand.

DR's politiske analytiker Jens Ringberg

Jens Ringberg er journalist og politisk analytiker i DR Nyheder. Han analyserer løbende den politiske situation her på dr.dk - og på DRs kanaler på radio og tv. Ringberg er således i studiet, når DR2 dækker de vigtigste politiske begivenheder, som Folketingets åbning, politiske landsmøder, regeringsrokader, spørgetime og vigtige pressemøder.

Se profil

Ja, hun kunne sådan set have skrevet det nye principprogram, der har fået navnet 'Fælles om Danmark', selv.

Men det udkast, der nu er klart, er selvfølgelig skrevet af partiets medlemmer med Dan Jørgensen som pennefører. Efter alle parti-kunstens regler. Masser af kaffe. Timevis af studiekredse og samtaler.

Stormøde i Odense

Tag ikke fejl: Processen er ikke langt fra at være lige så vigtig som resultatet. Også hos socialdemokraterne, der ellers gerne griner lidt af Alternativet og andre procesfokuserede nybegyndere i den politiske arena.

Det hele når et foreløbigt højdepunkt i Odense søndag, når Jørgensen præsenterer sit udkast til nyt principprogram for 1.000 partifæller - en god bid af de 4.600, der har givet deres besyv med undervejs.

"Fælles om Danmark" skal sikre både Mette Frederiksen og Dan Jørgensen en plads i den socialdemokratiske partihistorie, hvor rækken af koryfæer bag programmer og planer er så lang, at den i sig selv fortæller historien om det moderne Danmark. Lige fra Louis Pios første program i 1876 og videre gennem verdenskrige, industrialisering, flytning fra land til by, ungdomsoprør, kvindefrigørelse og EU-samarbejde.

Principprogrammet er kun det 7. af sin art. Det betyder, at der er lagt kræfter i den sproglige modernisering, der dog aldrig kun handler om sprog, når man bevæger i et politisk felt.

"Fælles om Danmark" skal sikre både Mette Frederiksen og Dan Jørgensen en plads i den socialdemokratiske partihistorie, hvor rækken af koryfæer bag programmer og planer er så lang, at den i sig selv fortæller historien om det moderne Danmark

jens ringberg, dr's politiske analytiker

Det var ét parti, der i 1913-programmet talte om at lade samfundet overtage "produktionsmidlerne". Det er et andet parti, der nu fastslår at "Danmark skal være et attraktivt sted at drive forrening".

Principper

Det lange spænd mellem principprogrammerne betyder, at "Fælles om Danmark" som sine forgængere hælder til den overordnede side.

Det er ikke hér vælgerne skal lede efter svar på skattesatser og hastighedsgrænser. Eller kontanthjælpslofter. Helt naturligt. Det er principper, der tegnes op. Det er ikke den helt aktuelle dag-til-dag-politik, der kommenteres.

Og så alligevel ikke, hele vejen. Man skal ikke lede længe i udkastet til et nyt socialdemokratisk principprogram for at finde ting, der meget direkte afspejler den retning, Mette Frederiksen har sat som socialdemokratisk formand. Her og nu.

Ét eksempel er det opgør med New Public Management, altså den herskende styringsstil i Det Offentlige, som Mette Frederiksen har sat i gang. Den får dødsstøder i "Fælles om Danmark":

- Den offentlige sektor i Danmark skal ikke reduceres til tal i et regneark, som der står i et afsnit, der let kan læses som en hilsen til den tidligere finansminister Bjarne Corydon.

Det er ikke hér vælgerne skal lede efter svar på skattesatser og hastighedsgrænser. Eller kontanthjælpslofter. Helt naturligt. Det er principper, der tegnes op. Det er ikke den helt aktuelle dag-til-dag-politik, der kommenteres

jens ringberg, dr's politiske analytiker

Sass' nødvendighedens politik

Corydon og Helle Thorning-Schmidt fik aldrig deres eget principprogram, som Mette Frederiksen nu gør. Og ingen i partiet vil i dag rigtigt kendes ved deres udgave af "den nødvendige politik" - en økonomisk reformpolitik med fokus på arbejdsudbud.

Her repræsenterer Mette Frederiksen en mere klassisk socialdemokratisk økonomisk linje. Principprogrammet gør det samme.

Til gengæld tegner det nye principprogram linjerne klart op for det, som Henrik Sass Larsen har udnævnt til den nye nødvendighedens politik: Udlændingepolitikkken.

Det område, hvor Sass Larsen med reference til sit partis traditionelle sprogbrug har talt om behovet for en "realistisk humanisme".

Udlændinge og sammenhængskraft

Og dermed kommer "Fælles om Danmark" til at give Mette Frederiksen et stærkt grundlag for at føre lige præcis den udlændingepolitiske kurs, hun allerede har placeret sit parti på. Den meget stramme kurs. Strammere end mange socialdemokrater havde forestillet sig Frederiksen udstikke.

Den kurs, hvor Folketinget har et meget fast blik på indvandringens omfang - af hensyn til det ord, som tidligere partiformand Poul Nyrup Rasmussen gjorde til et af sine varemærker: Sammenhængskraften.

- Vi kan ikke tage imod flere udlændinge, end det er muligt at integrere effektivt, står der i udkastet.

Resultatet er, at Mette Frederiksen får sig et principprogram, der bekræfter, at Socialdemokratiet i dag er tilbage på en mere klassisk linje i den økonomiske politik, eksempelvis skattepolitikken. Og som samtidig definerer en meget stram udlændingepolitik som en nyklassisk, socialdemokratisk dyd

jens ringberg, dr's politiske analytiker

Der står til gengæld ikke noget om, hvor mange udlændinge det så er. Men retningen er synlig nok.

Baglandets ønsker med

Resultatet er, at Mette Frederiksen får sig et principprogram, der bekræfter, at Socialdemokratiet i dag er tilbage på en mere klassisk linje i den økonomiske politik, eksempelvis skattepolitikken. Og som samtidig definerer en meget stram udlændingepolitik som en nyklassisk, socialdemokratisk dyd.

Samtidig bliver det et principprogram, der afspejler, at Socialdemokratiets medlemmer er meget optaget af tryghed i bred forstand - ikke mindst på arbejdsmarkedet.

Det er bemærkelsesværdigt - om end ikke nyt - i sig selv, se bare disse historiske eksemper. Og så kommer det nye principprogram til at afspejle et dybt engagement i bæredygtighed hos de socialdemokratiske medlemmer.

Det samlede facit ligner et nyt principprogram, hvor de socialdemokratiske bagland har sat fingeraftryk, det kan glæde sig over. Ejerskabet er på plads. Og hvor partiformanden har sikret sig dækning for den politik, hun mener, vil føre Socialdemokratiet tilbage til magten.