ANALYSE: I dag står regeringen og Socialdemokratiet sammen

I dag er der hasteindkaldt debat om omstridt Marrakesh-erklæring . S og regeringen vil stå sammen om udenrigspolitikken.

PLUS-historie. Alternativet vil med Uffe Elbæk i spidsen udfordre, at folketingsvalg kun står mellem to kandidater. Demokratiet trænger til hjertemassage, lyder diagnosen. (se Ritzau historie 251200) RB PLUS S stemmer mere med de blå end med de røde- - ARKIVFOTO 2016 Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen- - Se RB 6/2 2017 09.12S stemmer mere med de blå end med de rødeSiden valget i 2015 har Socialdemokratiet oftere stemt sammen med de blå end med de røde partier i Folketinget. Fordi vi er ansvarlige, forklarer partiet selv. . (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2017) (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Dansk politik er i opbrud. Men ikke så meget, at alle traditionelle spilleregler er sat ud af kraft.

Det vil blive demonstreret, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag skal i folketingssalen til en hasteindkaldt debat om den omstridte Marrakesh-erklæring.

FN-erklæringen handler om migration, og de seneste måneder har der raset en heftig debat om erklæringens konsekvenser. På Christiansborg har kampen især stået mellem regeringen og dens støtteparti Dansk Folkeparti.

En bekymret statsminister

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har kraftigt opfordret regeringen til ikke at underskrive erklæringen, som skal vedtages i den marokkanske by, Marrakesh, i næste uge. Thulesen mener, at erklæringen vil føre til flere immigranter i Danmark.

Regeringen har afvist den frygt og har fastslået, at erklæringen ikke er juridisk bindende, og at Danmark fortsat helt selv bestemmer sin egen udlændingepolitik.

Samtidig har Lars Løkke Rasmussen udtrykt bekymring for den debat, der har været om erklæringen. Bl.a. på de sociale medier.

- Jeg har aldrig set så meget misinformation, erklærede Løkke i Folketingets spørgetime i sidste uge.

Ingen hjælp fra Dansk Folkeparti

Op til dagens hasteforespørgsel har regeringen også sendt et juridisk notat til Folketinget. Her konkluderer regeringens embedsmænd, at FN-erklæringen ikke binder Danmark juridisk, og at den ikke vil ændre landenes suveræne ret til selv at bestemme over udlændingepolitikken.

Hverken jura-notater eller statsministerens forsikringer har overbevist Dansk Folkeparti, som stiller kampklare i folketingssalen i dag.

Derfor har regeringen heller ikke kunnet gå til sit støtteparti for at skaffe flertal for en såkaldt vedtagelsestekst.

Det er den tekst, som vedtages i forbindelse med en forespørgselsdebat, og som en regering altid skal sikre sig, at den har styr på. Normalt vil en regering forhandle sig til flertal for en tekst med sit parlamentariske grundlag.

De gamle regeringsbærende partier

Men denne gang har Lars Løkke Rasmussen været nødt til at appellere til Socialdemokratiet. Og til at aktivere den mangeårige politiske tradition, at de gamle såkaldt regeringsbærende partier står sammen, når det gælder udenrigspolitikken.

Under sidste uges spørgetime faldt S-formand Mette Frederiksen ellers for fristelsen til at spille med på striden mellem regeringen og Dansk Folkeparti og kalde erklæringen for ”lidt betænkelig”. Men kort tid efter slog Socialdemokratiet fast, at partiet støtter regeringens linje.

Og når folketingsdebatten går i gang i dag klokken 13, vil regeringspartierne og Socialdemokratiet stå sammen om at vedtage en tekst, der konstaterer, at Marrakesh-erklæringen ikke får konsekvenser for Danmarks muligheder for at føre stram udlændingepolitik. Men som samtidig fastslår, at Danmark har ”interesse i internationalt samarbejde om grænseoverskridende udfordringer”.

Det kan være mig en dag

Det er altid fristende for udfordreren at drille den siddende statsminister. Især få måneder før et valg.

Men det er også værd at huske, at man selv kan havne i lignende udenrigspolitiske problemer, hvis det lykkes at vinde valget og indtage Statsministeriet.

I denne sag har det sidste hensyn vejet tungest for den socialdemokratiske ledelse.

Facebook
Twitter