ANALYSE: Jagten på de ledige nordjyske stemmer

Både Socialdemokratiet og Venstre har fokus på Nordjylland, hvor stemmeslugeren Søren Gade (V) stopper.

S-formand Mette Frederiksen skifter valgkreds til Aalborg. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

- Jeg vender hjem til Aalborg. Til Nordjylland.

Sådan lød indgangsbønnen, da Mette Frederiksen mandag brugte Facebook til at meddele, at hun skifter kreds og fremover vil være kandidat i Aalborg i stedet for i Ballerup.

Men det er nok ikke kun hjemve og gammel kærlighed, der får Socialdemokratiets formand til at rykke nordpå.

Med skiftet sikrer Mette Frederiksen sig optimale muligheder for at forhøje sit personlige stemmetal ved næste valg.

Som partiformand og statsministerkandidat vil hun naturligt tiltrække flere personlige stemmer, og så er der simpelthen flere vælgere i Nordjyllands Storkreds end i Københavns Omegns Storkreds, hvor Ballerup hører til.

Partiledere jagter personlige stemmer

Så med den nye kreds står Mette Frederiksen til at rykke op fra den 7. plads på topscorerlisten, som hun med 24.486 personlige stemmer fik ved valget i 2015.

Og ja, det er noget, partiledere går op i. Det er helt almindeligt, at partilederne rykker til de kredse med flest vælgere.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, flyttede f.eks. fra Fyns Storkreds med omkring 360.000 vælgere til Sydjyllands Storkreds med omkring 520.000 vælgere. I 2015 blev han topscorer i personlige stemmer.

Og før sidste valg rykkede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra Nordsjællands Storkreds til Sjællands Storkreds med knap 300.000 flere vælgere.

Hvem skal erstatte Søren Gade?

Lige nu er Nordjylland ekstra attraktiv for Mette Frederiksen, fordi Venstres stemmesluger Søren Gade satser på EU-parlamentet og ikke stiller op ved næste folketingsvalg. Han røg i 2015 ind på en 5. plads med 28.916 personlige stemmer.

Nogle af dem vil naturligvis være trofaste V-vælgere, men der vil uden tvivl også være en del, som har stemt mere på Søren Gade end på Venstre, og som godt kunne finde på at flytte deres stemme til Mette Frederiksen.

Det er partitoppen i Venstre naturligvis også meget opmærksom på, så der arbejdes på højtryk for at finde en erstatning for Søren Gade i Nordjylland.

Pres på Inger Støjberg

Fokus har især været på integrationsminister Inger Støjberg, som nu er opstillet i Vestjyllands Storkreds.

Hun er en markant politisk profil, der kunne matche S-formanden, og så kunne det samtidig være belejligt for Venstres kronprins og næstformand, finansminister Kristian Jensen, som også stiller op i Vestjylland, og som i 2015 blev slået af Støjberg målt på personlige stemmer.

Det er dog tvivlsomt, om Inger Støjberg vil flytte sig.

Så indtil videre fortsætter Venstres jagt på en stemmesluger, der kan sættes ind i kampen om de ledige nordjyske stemmer.

Facebook
Twitter