1 maj

ANALYSE: Kun Sass var ikke med på den gode røde stemning

Den internationale kampdag var en kærkommen lejlighed for Socialdemokratiet og venstrefløjen til at pege på alt det, det samler - men Henrik Sass Larsen havde noget andet på hjertet.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen (arkivfoto). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det er gaven, der bliver ved med at give - regeringens ønske om at hæve pensionsalderen mere end ellers planlagt. Altså for Socialdemokratiet, fagbevægelsen og venstrefløjen i Folketinget.

Her er der intet, der skiller det røde Danmark. Alle synes, det er for galt, at regeringen vil have folk til at arbejde længere - også de socialdemokrater, der med Velfærdsforliget i 2006 selv var med til at beslutte, at danskerne hen ad vejen skal være længere på arbejdsmarkedet.

S vedstår gammelt pensions-forlig

Dén forhistorie fylder ikke altid så meget hos socialdemokratiske debattører, men partiformand Mette Frederiksen var helt præcis i sin 1. maj-tale:

- Socialdemokratiet har allerede for mere end ti år siden – sammen med et bredt flertal – besluttet, at pensionsalderen langsomt skal stige. I takt med, at vi også lever længere. Den aftale står vi ved. Men nye forringelser? Vi siger nej!, sagde hun.

Enige med DF

Det er denne hertil-og-ikke-længere pensionspolitik, Socialdemokratiet har blandet blod med Dansk Folkeparti om - naturligvis med fuld tilslutning fra fagbevægelsen og de andre partier på venstrefløjen. Ren harmoni, lige som når taler efter taler på kampdagen advarede mod større ulighed, mod skattelettelser og krævede en indsats mod social dumping.

Der er i øvrigt enighed om, at kontanthjælpsloftet skal væk. Ganske vist er der opstået et slags ritual, hvor Enhedslisten kræver en garanti fra Socialdemokratiet for afskaffelsen, som Socialdemokratiet så ikke vil give. Men det skyldes mest, at S vil have noget at spille ud med på et senere tidspunkt.

De røde er enige om meget

Reelt er sagen den - og det viser sig ikke mindst 1. maj - at der er mange ting, der samler de røde partier i Danmark, med Socialdemokratiet i spidsen. Især når Socialdemokratiet er i opposition, kunne man bemærke. Og især efter af Mette Frederiksen blev formand. Modstanden mod Løkke. Fokus lighed. Synet på den offentlige sektor. Det kan man enes om.

Det kniber lidt mere med synet på Dansk Folkeparti ifølge en ny analyse offentliggjort af Altinget af landets største arbejderparti. Og - i samme boldgade - så skiller synet på udlændingepolitikken i alvorlig grad Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Selv om SF er i bevægelse på dét område, og Enhedslisten sjældent for alvor går i clinch med socialdemokraterne på det felt.

Denne 1. maj havde partiets politiske ordfører dog intet valg. Hun måtte tage afstand fra S-gruppeformand Henrik Sass Larsen. Ikke fordi han sagde så forfærdeligt meget nyt, for han har før sagt, at asylsøgere skal holdes væk fra Danmark og i stedet have deres sager behandlet andre steder.

Sass gik længere... til Australien

Men denne mandag gik Sass en anelse videre og talte om Australien - et land, der er kendt for en meget konsekvent og afvisende modtagelse af folk, der søger asyl. De sagsbehandles på en ø, hvortil danske politikere for nylig blev forment adgang. Og skulle de få asyl, kommer de alligevel ikke til Australien.

Dér måtte Enhedslistens Pernille Skipper sige stop, og så blev kampdagen også en påmindelse om, hvad der skiller Mette Frederiksen og de nærmeste venner.

Frederiksen ville ikke tale Australien

Mette Frederiksen selv takkede Henrik Sass Larsen for at rejse en vigtig debat, men tog ikke ejerskab til Sass' idé om at søge inspiration i Australien. Og så mindede Mette Frederiksen om at Danmark alene slet ikke kan stille noget op. Det kan kun ske i samarbejde med andre lande.

Socialdemokratiets formand har selv talt meget om udlændingepolitik og set emnet som en afgørende nøgle for at få regeringsmagten. Men derfor behøver man jo ikke rende og snakke om Australien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk