ANALYSE: Løberen Løkke har kaldt til opvarmning på Marienborg

Det økonomiske topmøde handler om gedigen inspiration, siger statsministeren - han skal med andre ord tage tilløb til et langt og hårdt efterår

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har blandt andet inviteret den tidligere svenske finansminister til topmøde på Marienborg. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Lars Løkke Rasmussen er den første danske statsminister, der plejer sit netværk i løb. Men det gør han, netværket er anseligt, og løbeturene omkring Marienborg er blevet til mange.

Det foregår typisk mandag morgen. Deltagerne er fra kulturlivets, forskningens, erhvervslivets, organisationernes og mediernes verden.

Man stiller op til facebook-foto ved det smukke, hvide, Marienborg. Man løber angiveligt en rute omkring de fem kilometer. Bagefter er der morgenmad og udveksling af synspunkter og input. Det trækker ikke ud hen over mange timer, for løberne er travle og vigtige mennesker, der skal videre til deres vigtige positioner i samfundet.

Undgå skader

Som bekendt hører der opvarmning og udstrækning til enhver løbetur, og anden motion - ellers er der risiko for skader.

Og sådan kan man også se det to-dages økonomiske topmøde, som Lars Løkke Rasmussen afholder netop på Marienborg onsdag og torsdag. Som opvarmning for at undgå risikoen for skader - ikke mindst på statsministeren selv.

Lars Løkke Rasmussen har i optakten til mødet balanceret på en smal streg. Han har ikke malet Fanden på væggen og beskrevet helt håbløse synkende skuder og brændende platforme. Han har på den anden side pointeret, at der skal ske noget, hvis ikke det skal gå galt for Danmark.

Ingen store virksomheder dukket op

Vores produktivitet ikke i verdensklasse, og væksten er ikke imponerende. De helt store lys kigger man langt efter.

- De sidste 20 år er der ikke skabt en virksomhed med over 1.000 ansatte, som statsministeren siger.

Og kigger man i statskassen, så er råderummet relativt ringe - i 10 milliarders klassens frem mod 2020. Det er - som Løkke sagde det tirsdag efter spørgetimen - ikke ret mange penge.

De svenske familier

Ved samme lejlighed forklarede Løkke sin ambition, sit mål. Nemlig at danske familier om 20 år er lige så godt stillet som svenske og tyske familier, hvad angår nær velfærd, biler og ferierejser. Og samtidig har råd til en god kollektiv velfærd - altså for børn, syge og gamle.

Og dér kommer vi så ikke længere med statsministeren før opvarmningen på Marienborg.

Han har ingen skuffeplan og flyvefærdig liste over reformforslag, der kan præsenteres til sommer og begrundes i det økonomiske topmøde, siger han. Og lader forstå at han ikke giver meget for de partier, der mener at have alle svar klar nu - herunder ikke mindst hans venner i Blå Blok.

Løkke lægger planer

Derfor holder Løkke topmøde. Han vil helt sikkert lytte med åbent sind - men det er også sikkert, at han allerede er langt fremme med at overveje, hvor langt hans smalle regering tør gå, når den skal lægge forslag frem. Og derefter drible dem igennem et vanskeligt folketing.

Om topmødet reelt får statsministeren til at lægge snittet anderledes, kan ingen vide i dag.

Det vil passe Løkkes mentalitet at gå til stålet og lægge hårde og store reformforslag frem - tænk bare på efterlønsreformen i 2011. Men de skal også have en vis mulighed for at blive til noget.

Foreløbig er der opvarmning på Marienborg.