ANALYSE Løkke udløser lettelse i Venstre

Lars Løkke Rasmussen lagde ikke skjul på sin skuffelse over sit parti, da han vendte tilbage efter to ugers tavshed. Men hverken vrede eller bitterhed kom så voldsomt til udtryk, som mange i Venstre havde frygtet.

Der er uden tvivl mange i Venstre, som åndede lettet op, da de for første gang i to uger så deres tidligere formand på tv, skriver Christine Cordsen. (© DR Nyheder)

“At forestille sig ham forlade festen i god tid. Det har han aldrig gjort.”

Sådan siger ekspolitiker Søren Pind om sin tidligere partiformand Lars Løkke Rasmussen i DR-dokumentaren “Løkke”.

Da Lars Løkke Rasmussen for to uger siden forlod et hovedbestyrelsesmøde i Venstre - i vrede og ad bagdøren - var han i første runde dumpet i disciplinen flot exit fra toppolitik.

Der er flere forskellige udlægninger af de forudgående ugers magtkamp i Venstre, men tilbage står, at store dele af Venstres tillidsfolk mente, at Løkkes tid var kommet, og at både han og næstformand Kristian Jensen måtte væk for at gøre plads til en helt ny ledelse, som er fri af de seneste års magtkampe og fløjopgør.

Et bittert tweet

Efter 10 år som formand, to omgange som statsminister, masser af politiske resultater og to valgsejre havde Lars Løkke Rasmussen den perfekte platform til et farvel til posten som V-formand og blå bloks statsministerkandidat.

Men i første omgang blev hans exit altså med et bittert tweet.

Siden har Lars Løkke Rasmussen, som han formulerer det, haft brug for “lige at ryste hovedet”, inden han selv satte ord på det brutale og dramatiske opgør på mødet i Venstres forretningsudvalg i Brejning ved Vejle.

Et lettet parti

Der er uden tvivl mange i Venstre, som åndede lettet op, da de for første gang i to uger så deres tidligere formand på tv. Bekymringerne og spekulationerne har været mange, mens Løkke har været uden for rækkevidde - også med meget få undtagelser for sine partifæller.

Nogle havde frygtet, at han ville gå meget hårdt og bittert til angreb på de tillidsfolk i Venstre, der pressede ham ud. Det gjorde han ikke, trods kritik af processen i Brejning.

En anden frygt har været, at Lars Løkke Rasmussen efter 38 år og mange topposter i Venstre ville smække med døren, melde sig ud og måske ligefrem starte et nyt parti. Også Venstrefolk med den bekymring kunne slappe af.

Se Løkke afvise helt klart, at han starter nyt parti:

Løkke og Kristian Jensen

Det er stadig uvist, hvordan Lars Løkke Rasmussens fremtid bliver i Venstre og i politik. Og om han i den kommende tid kan håndtere rollen som eks-formand uden at blive besværlig for Jakob Ellemann-Jensen, der på lørdag ventes valgt til ny Venstre-formand.

Det kan blive en udfordring. Også selv om Løkke gør klart, at han i længere tid har set Jakob Ellemann-Jensen som den rigtige næste formand for Venstre. Bare ikke lige nu.

Og hvis nogen har været i tvivl om det elendige forhold mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, så må enhver tvivl være væk med de to tv- interviews. Løkke gør det helt klart, at han aldrig har opfattet Kristian Jensen som en mulig efterfølger, og lidt mere indirekte får han sagt, at det ikke har været på grund af kompetencer, at Kristian Jensen har haft tunge ministerposter som udenrigs- og finansminister.

Se Løkke fortælle om sin plan med Jakob Ellemann-Jensen:

Chance for en genstart

Men med søndagens genopståen har Lars Løkke Rasmussen i hvert fald chancen for at lave en genstart på sit farvel som Venstres formand.

Venstre håber - måske nok med enkelte undtagelser - på at kunne fejre og hædre Løkkes formandstid. Også i et forsøg på at hele sårene efter nogle brutale måneder.

Det bliver ikke på lørdag, hvor det ellers ville være naturligt, når Venstre skal vælge ny formand og næstformand. Lars Løkke Rasmussen har ikke tænkt sig at møde op på det ekstraordinære landsmøde i Herning på dagen, hvor han kan fejre sit 25 års jubilæum som folketingsmedlem.

Se Løkke fortælle, at han holder sig fra landsmødet på lørdag:

Men så kan det måske blive til november, når Venstre holder sit ordinære landsmøde. Her bebuder Lars Løkke Rasmussen i hvert fald, at han planlægger at være med.