ANALYSE Nu vil regeringen teste Dansk Folkeparti

Regeringen vil bruge forhandlingerne om en pensionsreform til at forsøge at vriste Dansk Folkeparti ud af parløbet med Socialdemokratiet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil forsøge at vriste DF-formand Kristian Thulesen Dahl ud af det politiske parløb med S-formand Mette Frederiksen, når der i de kommende uger skal forhandles pensionsreform og 2025-plan. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Pensionsreform og økonomisk 2025-plan.

Måske nok ikke de mest ophidsende overskrifter, men politisk kan de kommende uger blive både højspændte og dramatiske. For der er meget på spil i de forhandlinger, regeringen nu skyder i gang.

Der er lagt op til, at forhandlingerne skal være den store test på, om det overhovedet er muligt for trekløverregeringen at samarbejde med sit støtteparti. Om det kan lade sig gøre at vriste Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ud af det politiske parløb med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Til det formål har regeringen besluttet, at det kun er Dansk Folkeparti, der bliver inviteret til forhandlinger om den pensionsreform, som her og nu er det konkrete udspil til udmøntning af ambitionerne i regeringens 2025-plan "Vækst og Velstand 2025".

Det gjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) allerede klart, da han for lidt over en uge siden meddelte, at regeringen endegyldigt har opgivet at komme igennem med at hæve pensionsalderen.

Da Løkke kom med budskabet i et interview med DR, sagde han også, at regeringen vil forhandle pension med de partier, der stod bag integrationsydelsen og første del af jobreformen. Det vil sige, at der skal forhandles med Dansk Folkeparti.

Fra pension til skattereform

Lars Løkke Rasmussen satser på at kunne gå på sommerferie med en aftale, der beviser, at han faktisk kan få noget af sin politik igennem med sit støtteparti. Uden at Kristian Thulesen Dahl møder op til alle forhandlinger hånd i hånd med Mette Frederiksen.

Og Løkke satser på at kunne gå på sommerferie efter et forhandlingsforløb, der har forbedret det lige nu meget anstrengte forhold til Dansk Folkeparti.

Målet er at skabe et forhandlingsklima, der både udadtil og internt i regeringen kan skabe tro på, at Løkke har en chance for at komme igennem med en skattereform i efteråret.

Det er den psykologiske del. Også indholdsmæssigt kan en aftale bygge bro til efterårets skatteforhandlinger, fordi en del af pensionsreformen handler om skat, som logisk kan forhandles sammen med en skattereform. En model kan være, at der i en aftale om pension afsættes en godtepose med penge, der først fordeles i forhandlingerne om skattereformen til efteråret.

Dansk Folkeparti lige i midten

Formentlig har Løkke allerede sonderet terrænet med Kristian Thulesen Dahl. DF-formanden tog da også imødekommende imod, da Løkke droppede at hæve pensionsalderen generelt.

Dansk Folkeparti er klar til at forhandle om de gulerødder, der skal få flere til frivilligt at arbejde længere, understregede han. Også løsninger på de såkaldte samspilsproblemer, der betyder, at det for mange ikke kan betale sig at spare op til pension de sidste år før pensionen, er DF klar til at forhandle om.

Og det er ikke kun Løkke, der kan se en politisk fordel i at gå på sommerferie med en blå aftale. Det kan Kristian Thulesen Dahl også. Ikke fordi han vil droppe parløbet med Mette Frederiksen, men fordi DF-formanden har brug for at demonstrere, at han kan samarbejde til begge sider.

Hvis Thulesen Dahl kun samarbejder med Socialdemokratiet og reelt er i opposition til regeringen, kan det blive sværere og sværere for ham at forsvare, at han støtter Løkke som statsminister. Og Thulesen er ikke klar til at skifte side. Det kan give en famlende politisk profil, som er risikabel, fordi det er et faktum, at størstedelen af DF’s vælgere er blå. En stor del af partiets fremgang ved sidste valg bestod af vælgere fra Venstre.

DF-toppens strategi er at være et midterparti, der kan udpege statsministre på begge sider. Med al den magt, den rolle giver. Strategien er ikke at hoppe helt over i rød blok.

Mette Frederiksen som blind makker

Kristian Thulesen Dahl har også en ekstra interesse i en aftale om netop pension – når det altså ikke handler om at tvinge alle til at arbejde længere.

Fagbevægelsen er nemlig meget optaget af at få løst samspilsproblemerne i pensionssystemet, og Thulesen arbejder målrettet på et godt forhold til fagbevægelsen.

Men regeringen må alligevel indstille sig på, at Mette Frederiksen kommer til at sidde med som blind makker ved forhandlingsbordet. Det er nemlig ikke sandsynligt, at DF vil gå med til noget, som vil møde hård kritik fra Socialdemokratiet.

Og hvis det lykkes regeringen at lande en aftale med DF, vil Socialdemokratiet formentlig straks erklære sig klar til at stemme for. Med det formål at nedtone signalet om splittelse mellem S og DF og at udstille Løkkes forhandlingsstrategi som noget politisk fnidder.

Højt spil for Løkke

Trods rimelige odds for en aftale, spiller Lars Løkke Rasmussen også højt spil.

For hvis det ikke lykkes at få en aftale med Dansk Folkeparti, vil det være en politisk fiasko, der kan blive skæbnesvanger. Så vil billedet af en handlingslammet regering bide sig endnu mere fast, og prognosen for en skatteaftale i efteråret være særdeles dyster.

Og skattereformen er ikke kun et spørgsmål om at komme igennem med lavere topskat. Den del har statsministeren personligt ikke mange aktier investeret i. Til gengæld var det et af Løkkes vigtigste valgløfter, at skatten for de lavestlønnede skal ned, så det bedre kan betale sig at gå fra offentlig forsørgelse til arbejde.

Løkkes jobreform var delt i to. Første del var kontanthjælpsloftet, som er gennemført med Jobreform 1. Anden del skal lette skatten målrettet i bunden, og den mangler statsministeren stadig at levere.

Lykkes det ikke for ham, vil det for alvor blive svært for Løkke at forklare, hvorfor han egentlig er statsminister.