ANALYSE: Pape mister sin højre hånd i regeringen

Det er faktisk umuligt at overvurdere, hvor svært det bliver at erstatte Brian Mikkelsen på ministerholdet

Som erhvervsminister har Brian Mikkelsen haft en helt central rolle som K-formand og justitsminister Søren Pape Poulsens højre hånd og chefforhandler. (Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix) (Foto: Jonas Olufson © Scanpix)

Det er ikke bare en erhvervsminister, K-formand Søren Pape Poulsen mister.

Brian Mikkelsen har spillet en helt central rolle i regeringen. Han har været Søren Papes højre hånd, og det er ham, der på De Konservatives vegne har været chefforhandler i alle store politiske og økonomiske forhandlinger. Mens Pape har kunnet koncentrere sig om Justitsministeriet og om at være partiformand.

Plads i de magtfulde udvalg

Derfor har Brian Mikkelsen også haft plads i begge regeringens magtfulde udvalg, økonomiudvalget og koordinationsudvalget, hvor alle beslutninger i regeringen træffes.

Samtidig er Brian Mikkelsen suverænt den på det konservative hold med størst parlamentarisk erfaring. Både fra Folketinget og som minister i VK-regeringen i 00’erne.

Alt i alt er det faktisk umuligt at overvurdere, hvor svært det bliver det bliver for Søren Pape Poulsen at erstatte Brian Mikkelsen på ministerholdet.

Hertil kommer, at det er vanskeligt at få øje på oplagte kandidater i den konservative folketingsgruppe. Også selv om der alene skal findes en ny erhvervsminister og ikke en ny wingman til Søren Pape.

Signal om manglende tro på regeringen

Når det nye folketingsår – og dermed for alvor valgkampen – går i gang, så står Søren Pape også uden sin politiske ordfører og gruppeformand Mette Abildgaard, som skal på barsel. Af samme grund er hun ikke en mulighed som minister. Hvilket hun selv har bekræftet på Twitter.

Og så undgår regeringen heller ikke, at Brian Mikkelsens afgang bliver taget ned som et signal om, at statsminister Lars Løkke Rasmussens hold ikke rigtig tror på, at trekløver-regeringen overlever næste valg.

Især når en så central minister siger farvel, og når han gør det kort tid efter, at de to Venstre-ministre Søren Pind og Esben Lunde Larsen stoppede for helt at forlade politik.

Følg turen til Amalienborg og overdragelsen i Erhvervsministeriet direkte på dr.dk og DR2 fra klokken 12 til 15.

Facebook
Twitter