Tema Eva Kjer Hansen-sagen

ANALYSE Regeringskrisen ender med at nogen kommer til at slå sig

En ministerstorm har udviklet sig til en regeringskrise, og nogen vil komme til at indkassere alvorlige nederlag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen nægter at bøje sig for det flertal, der har mistillid til hans miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Et højdramatisk forløb på Christiansborg går ind i en ny fase, når statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag har indkaldt alle de blå partier til forhandlinger. Men vejen frem er besværlig, og der er helt sikkert nogen, der må indkassere store politiske blå mærker.

Efter 17 timers tavshed trådte Løkke endelig frem i eftermiddag, og mens reporterne i Spejlsalen lyttede med tilbageholdt åndedræt, voksede dramaet foran øjnene på dem:

Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som fødevare- og miljøminister, efter at de konservative havde udtrykt mistillid til hende, og der opstod en regeringskrise. Esben Lunde Larsen har nu overtaget ministerposten.

Gå til tema

Løkke nærer i modsætning til De Konservative tillid til sin miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. Han mener ikke, hun har gjort noget galt i sagen om landbrugspakken, og han nægter at fyre hende, selvom der nu er et flertal i Folktinget, der har mistillid til hende.

Frygter præcedens

Løkke frygter simpelthen, at det danner præcedens blandt støttepartierne, hvis han bøjer sig og fjerner ministeren på noget, som han højst opfatter som en bagatel.

Til gengæld er han heller ikke meget for at udskrive valg, forklarede han. Alene det at statsministeren så direkte taler om muligheden for, at det hele ender i valg, viser, hvor vanvittig højspændt situationen er.

Så Løkkes vej frem er forhandlinger. Men det er heller ikke let. Groft sagt tegner der sig nu to veje:

Forhandlingsløsningen

1) En forhandlingsløsning som forbedrer landbrugspakkens grønne profil, og hvor Eva Kjer bliver siddende.

Det vil gøre ondt på de Konservative, for de har jo sagt, at det nu handler om ordentlighed (eller rette mangel på samme fra Eva Kjer Hansens side i konservativ optik).

Og penge til bedre miljø kan dårligt give de Konservative selve tilliden til ministeren tilbage.

Ender sagen her, bliver der et forklaringsproblem for de Konservative. For er det ordentlighed at vende rundt på en tallerken og tillade misinformation af Folketinget, hvis bare man får penge for det?

Sammenbrud

2) Ingen forhandlingsløsning

I det scenarie har Løkke tre muligheder. Han bider skammen i sig og fyrer Eva Kjer, selvom det sikkert officielt vil hedde, at Eva Kjer går selv.

Herefter fortsætter regeringen, men man må forvente, at de Konservatives liv som støtteparti bliver endnu mere besværligt med en rasende og politisk såret Løkke i statsministeriet.

Dronningerunde

Løkke kan alternativt vælge at tage en såkaldt dronningerunde. Så kan han få genbekræftet sit mandat hos støttepartierne, og han kan danne en "ny" regering kaldet Lars Løkke Rasmussen II - evt. med Eva Kjer på holdet som minister.

Faren her er blandt andet, at det kan komme til at virke lettere gakket for den måbende befolkning, at Christiansborg spilder tid på at genbekræfte tilliden til regeringen og forstyrrer Dronningen med at sætte et ministerhold, som måske næsten er det samme som før.

De Konservative vil tilmed være ydmyget, hvis Løkke er fræk nok til at sætte Eva Kjer ind igen. Og måske endda på samme post.

Valgkamp

Endelig kan Løkke vælge at udskrive valg. Kommer det så langt ud, er der mange problemer forude. Fornemmelsen på Christiansborg er, at der findes en enorm politikerlede i vælgerbefolkningen.

Den bliver givetvis ikke mindre, hvis en mindre sag og en masse proces-ballade tvinger danskerne til at skulle gennem endnu en valgkamp, og de borgerlige vælgere ville givetvis være rasende, hvis det hele ender med, at magten må overlades til Socialdemokrater, og det der er værre.

Læg dertil at hvis der er to partier, der ikke er klar til valg, er det Venstre og de Konservative. K kæmper for at holde hovedet over spærregrænsen og Venstre har i dag har fået en historisk ringe meningsmåling fra Epinion for DR. Kun 17,1 pct ville ifølge målingen stemme på Venstre, hvis der var valg i morgen.

Intet er sikkert i den nuværende situation. Ud over at nogen kommer til at slå sig, og det er langt fra slut endnu.