ANALYSE: Skilsmisser skaber nyt politisk slagsmål mellem LA og DF

En hård og meget ideologisk kamp mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har sat forhandlingerne om et nyt skilsmisse-system i stå.

En aftale om skilsmisser er endnu ikke faldet på plads, fordi DF og LA fortsat strides. (Foto: Rune Evensen © Scanpix)

Skattestriden mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance var så dramatisk, at den overskyggede alt andet. Det gjorde den i medierne, og det gjorde den også rundt omkring i ministerkontorerne.

Adskillige ministre måtte omkring årsskiftet udskyde politiske aftaler, fordi stemningen var så forpestet mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, at det smittede af på alle mulige andre områder end skat, udlændinge og finanslov.

En af de ministre er børne- og socialminister Mai Mercado (K), der er havnet midt i et hidsigt ideologisk slagsmål mellem regeringspartneren i LA og støttepartiet. Konflikten er blevet forstærket efter LA’s nederlag til DF i skattestriden og betyder, at forhandlingerne om et nyt skilsmissesystem reelt er gået helt i stå.

Hjerteblod for DF

Slagsmålet handler egentlig ikke om det nye system, der har til formål på den ene side at gøre en skilsmisse mere simpel for de familier, der selv kan finde ud af det, og på den anden side forbedre sagsbehandlingen i de sager, hvor skilsmissen fører til konflikt, og hvor børnene kan komme i klemme. Det er der grundlæggende enighed om.

Men Dansk Folkeparti er mødt op til forhandlingerne med et krav om at få genindført en seperationsperiode. Sådan som det var, før Thorning-regeringen i 2013 gjorde det muligt at blive straks-skilt, så et ægtepar blot kan logge på borger.dk med deres nem-id og bestille en skilsmisse.

Og det er en sag, som er hjerteblod for DF. I en sådan grad at partiformand Kristian Thulesen Dahl selv for et par måneder siden var på forsiden af Jyllands-Posten med kravet.

Det er helt grundlæggende ærkenationalkonservativ værdipolitik at styrke familien og søge at undgå brudte familier. Dansk Folkeparti har hele tiden været imod muligheden for straks-skilsmisse og hæfter sig ved, at antallet er skilsmisser er steget de seneste år.

De liberale grundværdier

Mindst lige så ideologisk er sagen for Liberal Alliance, som er lodret imod at genindføre en periode, hvor et par skal være separeret, før de kan blive rigtig skilt. Det strider mod de liberale grundværdier, at staten skal blande sig, hvis to voksne mennesker er blevet enige om at gå fra hinanden.

I den konflikt har Liberal Alliance besluttet at stå fast, og partiet er kun blevet mere stålsat af, at Dansk Folkeparti har slukket LA’s skattedrømme.

Og de andre to regeringspartier er nødt til at bakke Liberal Alliance op. Spørgsmålet om at genindføre seperationsperioden blev nemlig allerede afklaret, da Venstre, De Konservative og Liberal Alliance skrev regeringsgrundlag i november 2016, og LA fik et løfte om, at det var regeringen imod.

LA til kamp for den personlige frihed

Mai Mercado er altså bundet på hænder og fødder. Selvom de konservative tidligere har erklæret sig mest enig med Dansk Folkeparti i spørgmålet om at genindføre den tvungne separation.

De politiske realiteter er, at hun er nødt til at finde en vej til at få DF til at bøje sig og f.eks. acceptere, at forældre, der vil skilles, kan få nogle måneders tænkepause, før de skal fortælle myndighederne, hvor børnene skal bo. Længere bøjer LA sig ikke.

Den ideologiske kamp om straks-skilsmisser passer nemlig også helt perfekt til den strategi, LA-toppen vil forfølge efter skatte-nederlaget. Den politisk umulige drøm om lavere topskat skal nedtones til fordel for kampen for de liberale værdier som f.eks. mere personlig frihed.

Så konflikten om skilsmisserne bliver næppe den sidste ideologiske strid mellem de to politiske modpoler i blå blok frem mod næste valg.

Du kan se mere om den politiske kamp mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti om separationer i aften i 21Søndag på DR1.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter