ANALYSE Socialdemokratiet i en delikat gul balancegang

Når S stemmer gult, angribes partiet for at være et får i ulveklæder.

96 gange har Socialdemokratiet siden valget stemt gult ved afstemninger i folketingssalen. Det giver partiet den gule førertrøje i gule stemmer.

Det er næsten ikke til at stå for fristelsen til at skrive dette under overskriften: "Det gule Danmark skal generobres med de gule knapper". Men det ville være en overdreven forsimpling af virkeligheden, så fristelsen er - næsten - modstået.

For selvfølgelig er der en sammenhæng mellem Socialdemokratiets vælgerjagt i det såkaldt "gule Danmark" - dér hvor Dansk Folkeparti står stærkt - og partiets nyvundne danmarksrekord i vægelsindethed, når der stemmes i folketingssalen.

I indeværende valgperiode har partiet stået i situationen 96 gange: "Skal? Skal ikke? Tja bum bum bum. Vi stemmer gult."

Den gule stemme betyder "hverken for eller imod" - hvor den grønne er for og den røde imod.

Socialdemokratiet har taget et skarpt højresving i udlændingepolitikken, og det er en delikat balancegang, hvilket de 96 gule tryk i folketingssalen vidner om.

Til sammenligning trykkede Venstre på den gule knap 39 gange i sidste valgperiode, hvor det var Socialdemokraterne, der var i regering, og Venstre der agerede opposition.

Det er selvfølgeligt vigtigt for Socialdemokraterne at vise for alverden, at de mener det, når de siger, de vil føre en lige så skrap udlændingepolitik som regeringen og Dansk Folkeparti. Og hvis man vil være med inde i hulen, må man også æde den skovsnegl, der er indgangsbilleten.

Så regeringen og Dansk Folkeparti gør alt for at gøre livet så besværligt for Socialdemokraterne som muligt i udlændingepolitikken. Det er det ene emne, der har afgjort flest valg i årtier.

If you can't beat them, join them

Som briterne sagde en gang: If you can't beat them, join them. Så for at hive de vigtige blå svingvælgere tilbage over midten, forsøger Socialdemokratiet at neutralisere den kampplads.

Det er de vælgere, som eftertrykkeligt udtrykte deres holdning ved valget i 2015 ved at give massiv opbakning til Dansk Folkeparti i store dele af landet, hvilket farvede TV-stationernes valgkort usædvanligt gule. De plejer primært at være røde og blå. Og lige siden har dansk politik handlet om, hvem der kan vinde det gule Danmark ved næste valg.

Spørgsmålet er selvfølgelig, om Socialdemokraterne kan holde til det. Skulle de selv vælge, ville de givetvis ønske, at de slet ikke behøvede tage stilling til de mange konkrete lovforslag på udlændingeområdet. Men det skal de.

Så det er blevet til en gul stemme til håndtryksceremoni ved tildeling af statsborgerskab, selvom partiet ifølge formand Frederiksen var for. En gul stemme til at oprette et udrejsecenter for udviste kriminelle på en øde ø i Stege Bugt. Og en gul stemme til at afskaffe kontanthjælpsloftet, selvom partiet var enig i alle holdninger i forslaget. Bare for at nævne nogle.

Det er som et ekko af partiets mangeårige minister Henrik Dam Kristensen, der en gang i et svar på et spørgsmål fra en journalist sagde, at han ikke kunne se et "skrigende behov for, at han skulle mene noget".

Den der lever stille, lever godt

Den der lever stille, lever godt, så kan man fedtspille sig til magten, ville det være at foretrække. Det vil nemlig gøre manøvrerummet så meget større efterfølgende, end hvis man har været tindrende klar på alle tænkelige og utænkelige spørgsmål. Det er ikke noget særegent socialdemokratisk.

Venstre var også dygtige til ikke at være alt for konkrete forud for sidste valg, for Løkke havde længe før Socialdemokraterne indset, at kontraktpolitikkens tid sluttede omtrent samtidig med, at manden, der opfandt den, Anders Fogh Rasmussen, forlod skuden og overlod en finanskrise og en økonomisk genopretning til netop Løkke.

Men de mange gule Socialdemokratiske stemmer i folketingssalen åbner mulighed for angreb fra begge fløje. Fra højresiden angribes Socialdemokraterne for at forsøge at snyde vælgerne. For hvis de ikke kan have en klar holdning til alle de udlændingestramninger, som regeringen og Dansk Folkeparti finder på (og det er mange), så er det nok fordi, de vil løbe fra det hele efter valget, lyder ræsonnementet. Et får i ulveklæder, om man vil.

Og fra den anden side udskriges Socialdemokraterne som et parti, som ryggeløst har overtaget en for venstrefløjen umenneskelig udlændingepolitik. Og jo mere venstrefløjen og De Radikale råber op, des stærkere bliver de borgerliges argument.

Skal man tro meningsmålingsinstitutternes analyser af vælgernes vandringer, har Socialdemokraterne under Mette Frederiksen fået hul igennem til nogle af de vælgere, som Dansk Folkeparti har stjålet over årene. Men valget er ikke udskrevet endnu. Og i sidste ende bliver det et spørgsmål om tillid - ikke mindst i det gule Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk