ANALYSE Thulesen Dahl spiller højt spil som flaksende fri fugl i blå blok

Dansk Folkepartis formand Thulesen Dahl bekræfter sin drøm om at komme i regering med Venstre.

Kristian Thulesen Dahl har behov for at vise sine vælgere at han kan lave aftaler med den borgerlige regering. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hvis man synes, at Dansk Folkeparti flyver lidt flaksende omkring i det politiske landskab, tager man ikke helt fejl. Snart sidder Kristian Thulesen Dahl på skulderen af Mette Frederiksen og fagbevægelsen. Snart på Løkke og finansminister Kristian Jensen.

For det er sådan, Dansk Folkeparti ser sin nye rolle: Som dansk politiks frie fugl.

Den er stadig blå

Og så alligevel. Når Kristian Thulesen Dahl i torsdagens udgave af Berlingske gentager, at han ser et regeringssamarbejde mellem Venstre og Dansk Folkeparti som det mest logiske, er det en fed understregning af, at nok er fuglen fri. Men den er stadig blå.

Det er ikke nyt for statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen. Men det er godt nyt for ham, at Thulesen Dahl bekræfter det netop nu. Af flere grunde.

Regeringen er blevet afrettet

For det første tager meldingen fra Thulesen Dahl noget af glansen af det højt besungne S-DF-samarbejde. Ja, de to partier kan blive enige om mangt og meget. Og ja, de presser regeringen i konkrete sager. Men Socialdemokraterne kan med rette føle, at de også er blevet brugt af Dansk Folkeparti til at styrke partiets position som midterparti og til at afrette en besværlig regering, så den begynder at tage Dansk Folkeparti mere alvorlig.

Det har Løkke ikke nogle fine fornemmelser i forhold til. Hans udfordring har været at lære Liberal Alliance, hvordan et klaver spiller, når det er Dansk Folkeparti, der skal være med til ballet.

Ro om regeringen

For det andet er meldingen fra Thulesen Dahl med til at legitimere det blå samarbejde. Jo mere Dansk Folkeparti erklærer, at de hører til i den blå familie, des mere ro kommer der omkring regeringen.

Og hvis drejebogen for dette efterår fungerer efter planen, kommer regeringen til at lave aftaler med Dansk Folkeparti om skattelettelser til almindelige (læs: potentielt socialdemokratiske) lønmodtagere, bedre forhold for erhvervslivet, billigere biler til almindelige familier og til slut en finanslov med vægt på investeringer i den borgernære velfærd lige op til den vigtige kommunalvalgkamp.

DF brug for blå aftaler

Socialdemokratiske strateger drømmer våde drømme om at blive trukket med ind i dele af aftalerne af deres nye venner i Dansk Folkeparti. Men det er i skrivende stund højst tvivlsomt, at det kommer til at ske.

Kristian Thulesen Dahl har også brug for at vise sine vælgere, der i høj grad anser sig selv for borgerlige og blandt andet er stjålet fra Venstre ved sidste valg, at han kan lave aftaler med den borgerlige regering. Tage ansvar, som det hedder på Christiansborg.

I det seneste år har det været Løkke, der har måtte erkende, at Kristian Thulesen Dahl nok mente det alvorligt, da han kort efter valget definerede sig selv og partiets rolle som den frie fugls. Nu er det Mette Frederiksen, der må sande det.

Thulesen spiller højt spil

Men sagen er også, at Kristian Thulesen Dahl spiller et højt spil. At flirte med den ene statsministerkandidat og pege på den anden er ikke en ufarlig strategi. Sætter der sig en fornemmelse i Dansk Folkepartis vælgerhav om, at partiet agerer alt for strategisk og er et parti, der bare vil sige nej, nej og atter nej uden at tage ansvar, kan de på sigt sive tilbage til især Venstre.

Tommelfingerreglen på Christiansborg er, at vælgere belønner ro i blokken, ansvarlighed og politiske resultater. Det har Dansk Folkeparti levet godt af i 00'erne. Og flakser partiet for meget rundt, kan det komme til at koste på den konto.