Ringberg: Ellemann vil bestemme Venstres linje om udlændinge

Tre citater i den nye formands tale afslørede, hvad han vil med partiet, vurderer DR's politiske analytiker.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen ved Venstres landsmøde. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Ingen revolutioner og ingen fuldstændigt nye boller på suppen.

Venstre er et 149 år-gammelt parti. Og Venstre ved man, hvor man har, understregede Jakob Ellemann-Jensen, da han holdt sin første tale til Venstres landsmøde i rollen som siddende partiformand.

Alligevel var der vigtige politiske signaler i talen fra formanden for Danmarks største borgerlige parti - og manden, der skal snuppe statsministerposten fra Mette Frederiksen ved næste valg.

DR's politiske analytiker Jens Ringberg hæftede sig ved tre væsentlige budskaber. Læs dem her - og se, hvorfor Ringberg lyttede ekstra godt efter, da de blev sagt fra talerstolen på landsmødet i Herning.

Første citat - 'Dyb bekymring':

Jens Ringberg: Det er oplagt at se Jakob Ellemann-Jensens formuleringer i talen som en hilsen til de Venstre-folk, der har haft travlt med at diskutere tonen i udlændingdebatten og over for muslimer på det seneste – og som en lille, indpakket advarsel til næstformand Inger Støjberg. Hun siger, at hun er træt af ”islam mig her og islam mig der…”.

Jakob Ellemann-Jensen understregede da også over for journalisterne efter talen, at Venstres linje var den, som han havde redegjort for i talen. Han mente ikke, der er uenighed i partiet – men han kan ikke løbe fra, at der er forskal på Inger Støjbergs måde at formulere sig på og den måde, en række andre Venstrefolk synes er den rigtige.

Andet citat - 'Penge i kassen':

Jens Ringberg: Men den hilsen giver Jakob Ellemann-Jensen den konservative formand, Søren Pape Poulsen, en kold skulder. Ellemann holder fast i Lars Løkke Rasmussens kurs fra valgkampen. Økonomien er god, javel – men det skal ikke resultere i skattelettelser, som De Konservative og Liberal Alliance ønsker. Pengene skal bruges i den offentlige velfærd.

Dermed sender Jakob Ellemann-Jensen også et signal om, at han ser Venstre som et parti, der fuldt ud bekender sig til en velfærdsstat med en meget stor offentlig sektor. Det er sandsynligvis også helt nødvendigt, hvis Venstre skal tiltrække mange af de midtervælgere, der afgør danske folketingsvalg.

Tredje citat - 'Stærke kræfter':

Jens Ringberg: Det internationale ligger Venstres nye formand meget på sinde. Derfor bruger han tid i talen på at understrege, at Venstre er et meget EU-begejstret parti. Dét vil han lige understrege over for mere skeptiske kræfter i hans eget parti – og over for statsminister Mette Frederiksen (S), som han synes er lidt for skeptisk over for det europæiske samarbejde.

I det hele taget henviser Elleman-Jensen ofte til Danmarks internationale rolle – også fordi han her er på hjemmebane. Lidt fordi han er søn af Danmarks tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.