Ringberg vurderer kampformen før debat: Deres styrker, svagheder - og det du skal holde ekstra øje med

DR's politiske analytiker Jens Ringberg vurderer de tre statsministerkandidater og fortæller, hvad du skal holde øje med i aften.

De tre statsministerkandidater mødes i debat i aften klokken 21 på DR1. (Foto: © Fotos: Mads Claus Rasmussen og Philip Davali/Ritzau Scanpix - Collage: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Det bliver prologen til en helt anderledes valgkamp, når Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen i aften tørner sammen i en tv-debat.

For alle tre gør klar til valg som statsministerkandidat.

Ved de seneste valg har hver blok haft hver sin kandidat til landets øverste post. Derfor har de afgørende debatter været med to kandidater.

Det er slut nu, efter Søren Pape Poulsen også har meldt sig i kampen.

DR's politiske analytiker Jens Ringberg kommer herunder med sin vurdering af, hvor de tre kandidater står lige nu. Hvad er deres største plusser, hvad kan gå galt, og hvad skal du have et ekstra vågent blik på under debatten i aften?

Mette Frederiksen - med fingeren på valgknappen

Mette Frederiksen blev i 2015 formand for Socialdemokratiet. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Mette Frederiksen var yderst velforberedt, da hun satte sig i statsministerstolen i 2019. Men hendes tid i spidsen for en socialdemokratisk mindretalsregering har været domineret af to store sager, hun ikke for alvor kunne forberede sig på - først Covid-19-sygdommens hærgen og senest krigen i Ukraine.

Pandemien placerede Mette Frederiksen i spidsen for nationen under en historisk nedlukning af samfundet – og gennem måneders håndtering af smitte, restriktioner, genåbning og atter spredt nedlukning.

Pandemien gjorde også længe Mette Frederiksen så populær og politisk stærk, at alt tydede på, hun kunne vinde et folketingsvalg og fortsætte.

I dag er det langt mindre sikkert. Ikke mindst på grund af minksagen – dén del af coronahåndteringen, der gik galt. Der manglede lovhjemmel til at slå mange af minkbesætningerne ned. Da det blev sommeren 2022, fik statsministeren kritik af en granskningskommission – det medførte en næse, hun selv stemte for. Og undervejs var der blæst om slettede sms'er og kritik af magtfuldkommenhed på landets vigtigste post.

Lige nu ligner det et dårligt valg for Socialdemokratiet og Mette Frederiksen set i historisk lys.

Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne er attraktivt for dele af S-vælgerne. Ikke enormt mange, slet ikke – men enhver vælger, der flyttes over den politiske midte, er vigtig når danskerne går til valg.

Men alt har trods alt ikke være corona og krig i Mette Frederiksens tid som statsminister – og det kan blive hendes redning. Først og fremmest har regeringen indfriet sit løfte om en Arne-pension. Dén kan blive et tema igen i en valgkamp, hvor Mette Frederiksen vil søge rollen som den ansvarlige og erfarne (corona)statsminister – og advare mod de to konkurrerende borgerlige kandidater, uden erfaring fra Statsministeriet.

STØRSTE PLUS: Mette Frederiksen er siddende statsminister. Hun leder et land med en solid økonomi og høj beskæftigelse, der er sluppet godt gennem en pandemi - og kan advare mod at skifte ud på landets vigtigste post lige nu midt i en usikker situation.

HVAD KAN GÅ GALT: Mette Frederiksen har svært ved at skjule, at hun føler sig urimeligt hårdt ramt af kritik, særligt i minksagen – som da hun rodede sig ud i debat om, hvorvidt sagen overhovedet er en skandale. Det skræmmer ikke den trofaste kerne væk – men er næppe klogt i forhold til tvivlervælgere, der også overvejer andre muligheder

LÆG MÆRKE TIL I AFTEN:... hvordan Mette Frederiksen håndterer den specielle situation, at hun har to konkurrenter fra blå blok i kampen om magten. Vil hun dyrke og bore uenighederne i blå blok – med risiko for, at det får Pape og Ellemann til at rykke tættere sammen?

Jakob Ellemann-Jensen - med trængsel ved udgangen

Jakob Ellemann-Jensen blev formand for Venstre i 2019. (Foto: © LISELOTTE SABROE, RITZAU/SCANPIX)

I flere årtier har det var en naturlov i dansk politik, at Venstre var større end De Konservative (faktisk næsten altid det største borgerlige parti), og at Venstres formand var det borgerlige Danmarks statsministerkandidat. Skæbnen har placeret Jakob Ellemann-Jensen på et sted i historien, hvor ingen af delene er til at regne med.

Den konservative Søren Pape Poulsen er blevet statsministerkandidat. Venstre er på skrump i meningsmålingerne. Og der er trængsel ved udgangen – ikke mindst på grund af Jakob Ellemann-Jensens tidligere næstformand, Inger Støjberg og hendes nye parti. Et andet sted i miljøet huserer manden, Jakob Ellemann-Jensen afløste i spidsen af Venstre - nemlig Lars Løkke Rasmussen.

Løkke efterlod et uroplaget parti, og Jakob Ellemann-Jensen fik ikke skabt ro, før også Støjberg var gået – og i øvrigt også en række andre folketingsmedlemmer. Alt dét har han skulle håndtere samtidig med, at han skulle overbevise borgerlige vælgere om, at han er den rette til at lede Danmark – fremlægge overbevisende planer og matche statsminister Mette Frederiksen. Målingerne viser, at de blå vælgere stadig er skeptiske over for projektet – som Ellemann-Jensen på det senere er begyndt at karakterisere som 'manden i midten'.

En stor del af formandstiden er altså foregået i modvind – men trods alt ikke det hele. Kommunalvalget i november 2021 endte med et godkendt resultat for Venstre. Og det blev bemærket, at Ellemann befandt sig godt i debatten op til folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.

Tilbage står, at Ellemann-Jensen lige nu kæmper op ad bakke. Hans parti er presset, og han risikerer at skulle spille andenviolin til en konservativ chef i en mulig borgerlig regering. Dét er måske nok bedre end at se en socialdemokrat på posten. Men ikke godt nok for en Venstre-formand.

STØRSTE PLUS: Venstre har en særdeles stærk og professionel partiorganisation – værdifuldt i den kommende valgkamp, og der er fuld støtte til Ellemann i partiet.

HVAD KAN GÅ GALT: En del i politik handler om momentum om positive/negative spiraler. Det er afgørende for Jakob Ellemann-Jensen at få standset vælgerflugten. Målinger er kun målinger, men valget er ikke langt væk.

LÆG MÆRKE TIL I AFTEN:..om Jakob Ellemann-Jensen kan udnytte sin position i midten – mellem Frederiksen og Pape – til sin fordel. Han vil skære mindre end Pape og vil bevare Frederiksens Arne-pension. Kan det styrke ham?

Søren Pape Poulsen - med plads i overhalingsbanen

Søren Pape Poulsen har været politisk leder for Det Konservative Folkeparti siden 2014. (Foto: © LISELOTTE SABROE, RITZAU/SCANPIX)

Det var årets mindste overraskelse for politiske nørder, da Søren Pape Poulsen for nogle uger siden offentliggjorde at, ja, han er også statsministerkandidat. Men måske var overraskelsen større hos lidt bredere vælgergrupper – for meldingen gav et hop i meningsmålingerne. Hvor de konservative nu kan glæde sig over mere fremgang og en position som Folketingets næststørste parti.

Dét er sig selv en præstation, når man erindrer at Søren Pape Poulsen i 2014 overtog et parti med store problemer – og ved sit første folketingsvalg året efter kun skaffede de konservative seks mandater.

I dag er Søren Pape Poulsen et andet sted, hvor han rækker ud efter landets vigtigste post. I klassisk politisk kamp med Socialdemokratiets formand, den siddende statsminister. Og så i besværlig og følsom konkurrence med Venstres formand.

Som statsministerkandidat kommer Søren Pape Poulsen på sit politiske livs hårdeste prøve. Søgelyset er stærkere, trykprøvningen af argumenter og forslag er kraftigere. Hvis ikke Pape var klar over det i forvejen, så blev han det torsdag, da Jakob Ellemann-Jensen stærkt angreb de økonomiske forslag, Pape har fremlagt – med argumenter, der ikke alle lå særligt langt fra de socialdemokratiske kritik af de konservatives 2030-plan.

Søren Pape Poulsen svarede på Ellemanns angreb ved at sige at han er ”et roligt menneske” og at kritikken i øvrigt ramte ved siden af. Noget tyder på, at store vælgergrupper godt kan lide den rolige Pape og er klar til at overlade ham magten i Danmark. Om det kan føre ham helt ind i Statsministeriet, ved vi på valgaftenen …. eller i ugerne derefter.

STØRSTE PLUS: Søren Pape Poulsen virker som person tiltalende på mange vælgere. Han ligger i top, når man måler politikere popularitet. Og så bevæger han sig i medvind for tiden. Det klæder de fleste.

HVAD KAN GÅ GALT: De konservative har ikke gået efter statsministerposten siden valget i 1998. Nu prøver Søren Pape Poulsen. Men kan han stå distancen i en hård valgkamp, hvor han vil blive målt af vælgerne på både sin indsigt i detaljer i partiets politik - og på om han ligner en mand, der kan lede et land!

LÆG MÆRKE TIL I AFTEN: …om Søren Pape Poulsen lykkes med at forsvare sin økonomiske politik, selv om både Ellemann og Frederiksen måske angriber. Kan han bevare sit overskud, eller vil han fremstå presset?

"Kampen om magten: Hvem skal lede Danmark?" sendes kl. 21 på DRTV og DR1. Efter debatten er der analyse og reaktioner på DRTV og dr.dk.