Politiske skandaler: Disse sager har kostet en minister posten

Gennem tiden har både private og politiske skandaler kostet ministre deres job.

Henriette Kjær (K) måtte gå af som minister i 2005 på grund af rod i privatøkonomien. (Foto: Kristian Juul Pedersen © Scanpix)

Politiske kommentatorer, folk på gaden og andre kloge folk taler i disse dage om, hvor sikkert eller usikkert kulturminister Uffe Elbæk (R) sidder i sin ministerstol efter anklagerne om nepotisme i sagen om Akademiet for Uhæmmet Kreativitet, AFUK.

Hvis sagen ender med at koste Uffe Elbæk jobbet, så er han langt fra den første, der må gå ufrivilligt fra topposten.

Talroderi og politisk sløseri

Ubetalte regninger, rod i regnskabet, fifleri med regnskabet eller politiske usandheder.

Her er en række ministre, der gennem tiden har været indblandet i skandalder, som endte med at koste dem jobbet:

*

5.december 2012 meddelte Uffe Elbæk (R) på sin Facebook-profil, at han ikke fortsætter som kulturminister. Uffe Elbæk er blevet anklaget for nepotisme i sagen om cirkusskolen AFUK. Via aktindsigter kom det frem, at Uffe Elbæk har afholdt fem arrangementer på AFUK, som han også har en personlig tilknytning til.

Under et samråd besluttede Kulturudvalget, at Rigsrevisionen skulle ind i sagen for at undersøge formål, omkostninger og faglig relevans for de afholdte arrangementer. Uffe Elbæk sagde på et pressemøde i ministeriet, at det er helt hans egen beslutning at træde tilbage som minister.

*

I marts 2011 måtte Venstres daværende integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech tage sit gode tøj og gå efter sagen om ulovlige afslagstatsborgerskab til statsløse unge.

Det var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der bad hende aflevere nøglerne til ministeriet. Birthe Rønn Hornbech fortsatte som folketingsmedlem for Venstre, hvor hun stadig sidder i dag. Læs mere om sagen her

*

I foråret 2005 måtte De Konservatives familie- og forbrugerminister Henriette Kjær trække stikket til dansk toppolitik, fordi hende og hendes mand i retten var blevet dømt for ikke at have betalt flere regninger til tiden.

Da hun forlod sin ministerpost sagde hun: Nu skal jeg hjem og være forbrugerminister i mit eget hjem. Se mere her

*

Den nuværende formand for De Konservative, Lars Barfoed, har også været indblandet i en skandalesag. I 2006 kom det frem, at en kødvirksomhed havde solgt gammelt og dårligt kød. Som fødevareminister var Barfoed ansvarlig for den mangelfulde fødevarekontrol.

Det endte med at være regeringens støtteparti Dansk Folkeparti, der trak tæppet væk under Barfoed. Han blev senere - i 2008 - minister igen.

*

To år tidligere var det Venstres forsvarsminister Svend Aage Jensby, der blev presset til at forlade sin ministerpost.

Svend Aage Jensby havde i offentligheden fortalt om detaljer fra et fortroligt mødt i Folketingets kontroludvalg - detaljer om, hvorfor Danmark var gået med i Irak-krigen. Jensby trådte efter nogle dages massivt pres selv tilbage.

*

Lars Barfoed er ikke eneste eksempel på, at man som fyret minister kan komme stærkt tilbage. Tidligere statsminister og nu NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen (V) blev tvunget af som skatte- og økonomiminister i 1992 på grund af såkaldt kreativ bogføring.

Anders Fogh Rasmussen blev beskyldt for udskydelse af ministeriets betalinger for at undgå at overskride budgettet.

*

Gennem tiderne har rod i bilagene koster flere ministre deres job. I 1986 blev Centrum-Demokraternes trafikminister Arne Melchior presset til at gå, da Rigsrevisionen offentliggjorde en rapport om rod i bilagene fra nogle middage.

*

En af de mest kendte skandalesager i dansk politik er Ritz-sagen, som fældede daværende undervisningsminister Ritt Bjerregaard (S) i 1978. Ritt Bjerregaard havde i forbindelse med et møde i Paris havde overnattet i en suite på Hotel Ritz til 57.000 kroner.

Den dyre hotelregning betød, at Anker Jørgensen (S) fyrede hende som minister.

Facebook
Twitter